Kuka kestää ja kuka kärsii

IMG_0103-001

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tarkka identifiointi on tärkeä ja vaikea ongelma. Väärät negatiiviset määrittelyt voivat johtaa hyväksikäytön jatkumiseen, eikä lapsi saa tarvitsemaansa apua ja suojelua. Lapsen ja heitä suojelevien henkilöiden psyykkinen vahingoittuminen jatkuu myös, kun heidän tosia väitteitään ei uskota. Väärät positiiviset määrittelyt taas voivat aiheuttaa syyttömälle aikuiselle suuria vahinkoja (esim. vankeus, perheen hajoaminen, tuhottu maine, työpaikan menetys), ja joissakin tapauksissa myös lapselle koituu vahinkoja, jos hänelle luodaan virheellinen uhrin identiteetti.

Virheen mahdollisuus ja virheen vakavat seuraukset eivät ole vain abstrakteja mahdollisuuksia, koska seksuaalisen hyväksikäytön tarkka selvittäminen on erittäin vaikea tehtävä. Tämä johtuu aiheen sensitiivisyydestä, siitä että lapsen tiedonkäsittelytaidot ovat vasta kehittymässä, tapauksessa mukana olevien aikuisten erilaisista motiiveista ja puolueettomien silminnäkijöiden puutteesta. Lisävaikeutena on se, että on yleisesti hyväksytty, ettei ole olemassa mitään yksiselitteisiä seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkkejä.

Tunnettu lastenpsykiatri Richard Gardner on todennut: “Olemme joutuneet todistamaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön suhteen niin paljon ylilyöntejä, että ilmaisu hysteria on paikallaan. Tämä hysteria näkyy kaikilla tasolla, alkaen ensimmäisestä vihjeestä tai epäilystä aina epäilylle langetettuun tuomioon asti (joko syylliselle tai syyttömälle). Kokonainen ihmisjoukko saattaa ennustettavasti ylireagoida, jolloin tämä reaktio hämärtää objektiivisuutta ja vähentää ratkaisevasti mahdollisuutta tehdä oikea arvio. Tähän ryhmään kuuluu vanhempia, poliiseja, syyttäjiä, psykologeja, psykiatreja, sosiaalityöntekijöitä ja ‘hyväksikäyttöasiantuntijoita.”

Lähde Sexpo säätiön julkaisu Tieteellisiä artikkeleita LASTEN SEKSUAALISEN HYVÄKSIKÄYTÖN ARVIOINTI LÄHTÖKOHTANA LAPSEN TAPA KÄSITELLÄ TIETOA SEKÄ HYPOTEESIEN TESTAUS; William O’Donohue ja Matthew Fanetti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.