Lapsen vieraannuttaminen vanhemmastaan

Vieraannuttamissyndroomaan liittyy usein turhia insestisyytteitä. Yksi väärän ja oikean insestisyytöksen erottelukriteeri on se, missä vaiheessa avioeroprosessia näitä esitetään. PAS-termin kehittänyt psykiatri Richard Gardner on luonut aikajanan: jos syytöksiä esitetään hyvin aikaisessa vaiheessa, kun vanhemmat asuvat vielä yhdessä ja lapsi alkaa oirehtia, niin silloin epäily on todennäköisemmin oikea. Mutta jos aikaa erosta on kulunut ja vanhemmat asuneet pitkään erillään lapsen alkaessa oirehtia, niin tällöin voi olla kyse muusta. Siinä välissä on usein jo käytetty muita konnankoukkuja, jotta lapsen ei tarvitsisi enää tavata: on moitittu toisen elintapoja, haukuttu juopoksi, hulluksi, ties miksi ja esitetty turhia pahoinpitelysyytteitä. Kun ei enää muuta keksitä, niin viime vaiheessa vedetään insestikortti hihasta. Mitä myöhemmin insestisyytös esitetään avioeroprosessin kuluessa, niin sitä todennäköisemmin se on väärä.

Lapsen käytöksestäkin voidaan päätellä jotakin. Oikeassa insestissä lapsi tuntee häpeää eikä mielellään puhu niistä tapahtumista, koska hänet on peloteltu ja varoiteltu puhumasta. Hän ei useinkaan avaudu terapeutille, mutta PAS-syndroomasta kärsivät lapset toimivat siten, että heti kun viitataankin toiseen vanhempaan, niin se on kuin heille tulisi nauha päälle ja he alkavat toistaa ulkoa opitunkuuloisesti sitä tarinaa. Se on useimmiten lähivanhemman heille ohjelmoima ja tarina sisältää usein sanoja, joita sen ikäiset lapset eivät yleensä käytä. Lapsi voi sanoa myös, että hän on ’kertonut totuuden’.  Väärille insestisyytöksille on tyypillistä myös, että kertomukset sisältävät mielettömiä, asiaankuulumattomia ja totuuden vastaisia elementtejä, ne ovat sisäisesti ristiriitaisia ja muuttuvat kerrasta toiseen.

Lapsi voi saada tietynlaista nautintoa siitä, kun hän saa kerrottua tämmöisiä vääriä tarinoita, kun hän saa kannustusta siitä. Niinpä hän on paljon rohkeampi kertomaan vääriä insestijuttuja kuin sellainen lapsi, joka on todella kokenut insestin. On siis huomattava määrä aineistoa, joka kertoo siitä, että on kyse väärästä insestisyytöksestä ja tätä pitäisi Suomessakin asiaa tutkivien opiskella. 1)

Tutkimusten mukaan yleisimpiä vieraannuttamiselle altistuneilla lapsilla ja nuorilla esiintyviä oireita ovat muun muassa vihan tunne kohdevanhempaa kohtaan, lisääntynyt hermostuneisuus ja ahdistuneisuus, itseluottamuksen puute, turvattomuuden tunne, perusteettomien pelkojen herääminen, psykosomaattiset oireet, uni- ja nukahtamisvaikeudet, lisääntynyt stressi, masentuneisuus ja itsetuhoajatukset, syömishäiriöt, kouluvaikeudet, pakko-oireet, toistuvat itsesyytökset sekä ahdistus- ja paniikkihäiriöiden lisääntynyt riski. Seuraavassa esitetään vieraannuttamisoireyhtymän kriteerit Gardnerin mukaan.

  • Toiseen vanhempaan kohdistuva panettelu-, mustamaalaamis- ja mitätöimiskampanja
  • Perusteet, joihin em. käyttäytyminen perustuu, ovat heikkoja, absurdeja ja epätosia
  • Lapsessa heräävä vihamielisyys toista vanhempaa kohtaan on hyvin mustavalkoista ja ehdotonta
  • Lapsi väittää, että hänen halunsa vieraantua toisesta vanhemmasta sekä vihamielinen suhtautuminen ja kielteiset tunteet tätä kohtaan ovat itsenäisen ajattelun tulosta
  • Lapsi antaa vaistonvaraisesti tukensa vieraannuttajalle vanhempien välisessä konfliktissa
  • Lapsi ei koe syyllisyyttä toiseen vanhempaan kohdistetun käyttäytymisen johdosta tai siitä, millaisia tunteita se hänessä herättää
  • Lapsen kertomuksissa esiintyy vieraannuttajalta lainattuja mielikuvia ja käsitteitä
  • Lapsen vihamielisyys ulottuu kohdevanhemman ystäviin ja sukulaisiin 2)

1)       Vieraannuttamisesta väitöskirjaa tekevä oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Anja Hannuniemi

2)       Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta erotilanteesta, Helinä Häkkänen-Nyholm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.