Inhimillistä uteliaisuutta

HS: Auerin tietojen urkinnasta ehkä esitutkinta

Anneli Auerin tietojen urkinnasta harkitaan esitutkinnan aloittamista, kertoi Helsingin Sanomat nettisivuillaan tiistaina.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on pyytänyt poliisihallitukselta kaikki asiaan liittyvät asiakirjat. Nelosen Uutiset kertoi keväällä, että kymmenet poliisit olivat yrittäneet päästä katsomaan Auerin tietoja poliisin tietojärjestelmästä. Salaamisen takia teot jäivät kuitenkin vain yrityksiksi. Helsingin Sanomien mukaan näitä ”koputtelijoita” oli 94.

Alun perin Poliisihallituksessa arvioitiin, ettei pelkkä koputtelu olisi rikos.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii nyt, onko tällainen laintulkinta oikea. Virasto saa Auerin tietojen urkintaa koskevat paperit poliisilta tällä viikolla. Päätös mahdollisesta esitutkinnan aloittamisesta tehdään ensi vuoden puolella, kertoi Helsingin Sanomat.

Sisäministeri uskoo urkintayritysten liittyvän virkamiehen inhimilliseen uteliaisuuteen. Ovathan virkamiehet ihmisiä ja siksi lähtökohtaisesti myös inhimillisiä. Uteliaitakin varmasti, niin kuin kuka tahansa, kun asioita määrätään salaiseksi. Kaikesta inhimillisyydestä huolimatta, jotenkin tulee väkisin mieleen, että virkavelvollisuutta on rikottu. Virkamies (tarkalleen 94 virkamiestä) on yrittänyt tehdä jotain, johon hänellä ei ole oikeutta ja joka on vastoin määräyksiä. Hitsi, kun joku oli estänyt urkinnan onnistumisen ”lapsilukolla”. Poliisihallituksen mielestä ei ole rikos, jos virkamies vain yrittää tehdä jotain vastoin määräyksiä, tässä tarkoituksessaan kuitenkaan onnistumatta. Mitenköhän tämä olisi suhteutettavissa seksiin virka-autossa virka-aikana, jos sekin olisi jäänyt vain epäonnistuneeksi yritykseksi.

Valtakunnansyyttäjänvirasto antaa kaikessa viisaudessaan tähän ongelmaan mahdollisesti ratkaisun, asiaa tarkoin harkittuaan. Yksi ratkaisu tähän pulmaan on kuitenkin jo keksitty. Pienellä poliisilaitoksella kaikille voi antaa luvan tutkinnallisesti tärkeän jutun ”urkintaan” tai vähintäänkin jokaisen kaverilla on siihen virallinen lupa. Kappas ei yhtään laitonta urkintayritystä. Siitä voi olla ylpeä, jos kehtaa.

Hiukan mietityttää, onko kyseessä hämäys ”Laillisuusvalvonta toimii”. Valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii poliisin pikkurikosta, jotta ihmiset unohtaisivat, että virantoimituksessa tehdään usein paljon merkittävämpiä rikoksia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.