Salailua, valheita ja pakkokeinoja

Poliisi on – sosiaalitoimen avustuksella – pitänyt Annun lapsia panttivankinaan jo yli kolme vuotta. Syksyllä 2009 poliisit alkajaisiksi valehtelivat sosiaalitoimelle lasten huostaanoton olevan välttämätön vaikka äitiä ei heti vangittukaan. Poliisin mukaan huostaanotolle oli perusteet, joita ei ”tutkinnallisista syistä” voinut tarkemmin kertoa. Myöhemmin on käynyt ilmi, ettei tällaisia perusteita tuolloin edes ollut olemassa. Poliisi voi nähtävästi niin halutessaan ”tutkinnallisista syistä” jättää kertomatta sen pikku seikan, ettei sillä itse asiassa ole mitään perusteita määräämilleen toimille. Sosiaalitoimi taas verhoutuu salassapidon hellään huomaan kaikissa kiperissä tilanteissa. Tuomioistuin julistaa salaiseksi sen, mikä ei kestä päivänvaloa ja avointa arviointia, ei niinkään lasten suojelemiseksi, vaan itsensä ja muiden viranomaisten.

Annun lasten sijoituspaikkaa mietittäessä oltiin huolissaan kaiken muun ohella siitä, että lapsilla oli taipumuksia kehitellä kauhukertomuksia keskenään ja tästä syystä mietittiin asiantuntijavoimin, mikä olisi paras ratkaisu lasten sijoittamisessa. Ratkaisu, johon tuolloin päädyttiin, on helppo todeta jälkikäteen vääräksi. Niin helpolla en mielelläni päästä edes itseäni. Tuolla hetkellä, kun ratkaisu sijoituspaikasta tehtiin – näin haluan vilpittömästi uskoa – vaakakupissa painoi eniten se, että lapset saisivat olla yhdessä ja heille tuttujen ihmisten luona. Tämä painoi enemmän kuin asiantuntijoiden huoli ja arviot lasten tulevaisuudesta. Mene ja tiedä mikä oli syy, joka tapauksessa lapset päätettiin – asiantuntijoiden vastustuksesta huolimatta – sijoittaa ammatillisen perhekodin sijaan sukulaisperheeseen.

Hetkeä myöhemmin asiantuntijoiden arviot kävivät valitettavasti toteen. Vanhin lapsista sijoitettiin muualle hyvin lyhyen asumisen jälkeen. Jostain syystä sosiaalitoimi ei ymmärtänyt tarkastaa ratkaisuaan uudelleen vaikka asiantuntijoiden arviot alkoivat toteutua jopa yllättävän nopeasti. Sosiaalitoimi ei kuitenkaan ole muuttanut lasten sijoituspaikkaa vaikka asiantuntijoiden pahimmat ennustukset ovat käyneet toteen. Lastensuojelu ei selvästikään suojele Annun lapsia. Miksi – onko tilanne jonkun tahon kannalta mieluinen?

Entistä murha-asian tutkinnanjohtajaa mustamaalataan tarkoitushakuisesti. Puolustuksen asianajajia määrätään ilmaisukieltoon ja tuomitaan merkityksettömistä asioista. Vastaajien ja heidän tukijoiden tekemien tutkintapyyntöjen, kanteluiden ja valitusten käsittely on aivan uskomattoman hidasta tai niitä ei käsitellä lainkaan tai ne katoavat mystisesti jäljettömiin.

Eräs arvostamani henkilö totesikin tapauksesta: ”Viranomaiset ovat kostotoimilla pyrkineet pitämään faktat salassa. Siitä on osoitus asianajajan kimppuun hyökkääminen lähes pelle-perustein. Yleensä periaatteena on jättää puolustuksen asiamiehet rauhaan. Se ikään kuin kuuluu länsimaisiin oikeustapoihin… Venäjällä on varmaan toisin. Juttu on rakennettu hyvin pitkälle salauksen varaan, sillä syyttäjillä ei ole eväitä käydä siitä avointa väittelyä.”

Satakunnan poliisi on saanut toiminnastaan hyvin ansaitsemansa palkinnon, kun valtakunnallinen Oikeustoimittajien yhdistys on 2010 myöntänyt Satakunnan poliisille Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä. Rikos- ja oikeustoimittajien mukaan Satakunnan poliisi salasi valtaosan Ulvilan murhan esitutkinta-aineistosta.

– Satakunnan poliisi salasi yli 80 prosenttia valtavaa huomiota saaneen murhajutun esitutkintapöytäkirjoista ja niiden liitteistä. Ellei Satakunnan käräjäoikeus olisi myöhemmin julkistanut aineistoa, pimentoon olisi jäänyt suurin osa jutun keskeisestä näytöstä ja todistusaineistosta. Julkista käsittelyä ja kritiikkiä vaille olisivat jääneet myös poliisin epäkonventionaaliset tutkintamenetelmät kuten soluttautuminen ja epäillyn asunnon kuuntelu, yhdistys perustelee.

Oikeustoimittajien mielestä poliisin salailu vaaransi vakavalla tavalla syytetyn oikeusturvan ja yleisön oikeuden saada tietoa. Salailua perusteltiin asianosaisten yksityisyyden suojalla, mutta se herätti perustellun epäilyn, että pyrkimyksenä oli tosiasiassa myös peitellä poliisin omia virheitä ja laiminlyöntejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.