Hovioikeudelle

Syytettyjen oikeusturva

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä näyttää tulleen juridinen epidemia, jossa on lukuisia inkvisition piirteitä. Tieteellistä tutkimusta on tehty runsaasti ja siihen perustuvia käytännön ohjeistuksia on annettu monissa maissa. Silti tuomioistuimet näyttävät luovuttaneen tuomiovallan kliinisten psykologien ja psykiatrien muodostamalle ”papistolle”, jonka uskomukset perustuvat Freudin sata vuotta sitten esittämiin ja nykykliinikoiden lämmittämiin teorioihin, joita ei ole koskaan voitu osoittaa tieteellisesti päteviksi.

Mitä voidaan pitää näyttönä, joka ei jätä sijaa perustellulle epäilylle?

Vähimmäisedellytyksenä tulee olla syyttömyysolettama, kunnes tuomioistuin on tutkinut asian.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, onko teko fyysisesti mahdollinen. Ihmisiä on lähetetty vankilaan teoista, joita yksikään inhimillinen olento ei kykenisi suorittamaan.

Jos lasten kertomukset ovat suurimmaksi osaksi mahdottomia ja loputkin kuulostavat mahdottomilta, tulisi miettiä sitä vaihtoehtoa, että ne todella ovat mahdottomia. Voisiko lapsen puheille löytyä helposti täysin luonnollinen selitys, ihan arkisen tietämyksen keinoin.

Kokonaan näytetään unohtavan myös se, että syyttömänä pedofiliksi epäilty joutuu hengenvaaraan jopa vankilassa viranomaisten valvonnassa – niin paheksuttavana rikosta pidetään, että näyttökynnys näyttää alentuvan laillisuuden ja oikeusturvan kustannuksella.

Entäs lapsi?

Muistakaa, että kyse on nimenomaan lapsen oikeusturvasta. Näyttönä lapsen erottamiselle omasta perheestään ja kasvuympäristöstään ei voida pitää viranomaisten tai tuomioistuimien tietämättömyyttä, uskomuksia, luuloja ja pelkoja. Niiden perusteella ei oikeusvaltiossa tule myöskään ketään tuomita rangaistukseen.

Perusteettomien insestisyytösten ruokkima noitavaino satuttaa kaikkein eniten lapsia. Siis juuri heitä, joita lastensuojelun, sosiaalitoimen ja lastenpsykiatrian olisi tarkoitus suojella.

Ruotsissa pedofilia- ja insestikohun kärki taittui 1990-luvulla, jolloin perusteettomia tuomioita alettiin kumota. Yhdysvalloissa kehitys kääntyi jo aiemmin. Suomi tulee jälkijunassa.

Lähdettä mukaillen:
Anu Suomela Psykologinen todistelu seksuaalirikoksissa, Marko Hamilo toim. Älkää säätäkö päätänne – häiriö on todellisuudessa. Suomalaisen psykokulttuurin kritiikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.