Lasten hyväksikäyttöä on monenlaista

suojeluLastenpsykiatri Merja Oksanen pitää ”aivan sietämättömänä” tilanteita, joissa vanhemmat käyttävät keksittyjä väitteitä lapsen pahoinpitelystä tai hyväksikäytöstä huoltajuuskiistoissa. Vanhempien tulisi hakea apua itselleen. Kun lapsi eroriidan keskellä oirehtii, se tulkitaan oireeksi hyväksikäytöstä tai pahoinpitelystä, vaikka syy olisi ihan muu. Oireeksi luetaan mitä vain: tapaamisiin liittyvää itkuisuutta ja levottomuutta, alapään kutinaa ja punotusta tai sukupuolielimiin liittyvää puhetta. Pienetkin lapset puhuvat seksuaalissävytteisiä juttuja, joista kuulevat toisilta päiväkodissa. Lisäksi osa on jo pienenä altistunut pornolle. Se hämmentää, ja kun lapset alkavat puhumaan siitä, huoli herää herkästi. Lasta ei kannata alkaa omin päin haastatella, sillä riski johdatteluun on suuri. Nykyisin vanhemmilla on omia nauhoituksia, joissa he kyselevät asioita suoraan lapselta. Niistä näkee usein, kuinka lapsen kertomus on syntynyt yhdessä aikuisten kanssa. Pahimmillaan epäilyistä on puhuttu kotona niin paljon, ettei lapsi enää erota, mikä on totta. On riski, että lapsen kehitys vaarantuu. 1)

Annun pienemmistä lapsista on sijaisperheessä kuvattu paljon haastatteluvideoita. Kuka viranomainen ottaa vastuun nauhoitteista, kun lastenpsykiatri Oksanenkin kertoo, että riski johdatteluun on suuri omatekoisissa nauhoituksissa. Johdattelu voi tapahtua myös täysin tahattomasti, mutta seurakset ovat silti lapsen kannalta vakavat. Epäilen vahvasti, että sijaisvanhempia on viranomaisten taholta neuvottu ”kuulustelemaan” ja kuvaamaan lapsia ja tämä neuvo on ollut täysin väärä ja lapsille vahingollinen. Kuka ikinä nämä virheelliset neuvot onkin antanut, saisi kantaa oman osuutensa vastuusta. Onko syyttäjä Valkama ollut tietoinen lasten puheista jo aiemmin kuin virallisesti väittää? Hän on kertonut yllättävästä puhelinsoitosta 1.8.2011, mutta Helsingin Sanomien englanninkielisissä uutisissa sanotaan jotain aivan muuta: “What I can say is that it is not possible to conduct a new house search on the basis of old evidence. We naturally have to have something new to support us. Something new has emerged after early June, and it has led to a situation in which we have seen it as appropriate to conduct a search”, says Jarmo Valkama, one of the prosecutors in the case. (26.8.2011 HS).  Mikäli videoita on kuvattu ilman viranomaisneuvoja, olisi ammattilaisten tullut mieltää riskit edes jälkikäteen. Jos sijaisvanhemmat ovat jääneet ongelmien kanssa aivan yksin ilman mitään apuja, on sekin tilanne huolestuttava. Missä olivat sosiaaliviranomaiset? Lapsia ei voi syyttää tilanteesta. Syyttävä sormi osoittaa nyt viranomaisiin.

Useat suomalaislapset joutuvat vuosittain turhaan väkivaltaa tai seksuaalista hyväksikäyttöä selvittävän poliisitutkinnan kohteeksi. HS:n selvityksestä käy ilmi, että poliisi saa täysin perättömiä ilmoituksia lapsiin kohdistuvista rikoksista, joiden tekijäksi väitetään toista vanhempaa. Suurin osa poliiseista arvioi, että aiheettomat ilmoitukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Arviot niiden osuudesta vaihtelevat noin viidestä jopa viiteenkymmeneen prosenttiin. Täysin perättömien väitteiden selvittely koetaan poliisissa työlääksi, mutta työmäärää enemmän poliisia huolestuttavat kuitenkin lapset. Rikostutkinta kuulemisineen ja lääkärintarkastuksineen voi olla lapselle raskas kokemus, ja pahimmillaan rikosprosessit kestävät vuosia. ”Se, että lasta käytetään tietoisesti välineenä toisen vanhemman kanssa käytävässä huoltajuuskiistassa tai vastaavassa, on ajattelematonta, sanoisin jopa itsekästä”, sanoo rikoskomisario Tero Muurman Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta. Riitaiset vanhemmat eivät poliisien mukaan ole ainoita aiheettomien ilmoitusten tekijöitä, vaan ilmoituksia tulee myös isovanhemmilta ja muusta lähipiiristä. Jopa naapurien väliset riidat saattavat kärjistyä perättömiksi väitteiksi siitä, että naapuri pahoinpitelee lapsiaan. Taustalla voi riitojen lisäksi olla myös mielenterveysongelmia tai ilmoittajan omia lapsuudenkokemuksia, jotka herkistävät vääriin tulkintoihin. 2)

Poliisi siis tunnistaa ilmiön perättömistä väitteistä koskien lasten pahoinpitelyitä ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei asia kuitenkaan ole ilmeisesti juolahtanut pieneen mieleenkään yhdelläkään asiaa tutkivalla poliisilla. Tästä en voi parhaalla tahdollakaan ajatella muuta kuin, että poliisi ja syyttäjät ovat sulkeneet silmänsä kaikelta syytöksiä vastaan puhuvalta ja olleet valmiit uskomaan nämä tuhannen ja yhden yön tarinat kaikkine mahdottomuuksineen. He ovat sokeana ajaneet juttua eteenpäin yrittäen epätoivoisesti löytää vahvistusta kauhutarinoille. Enää ei voi yksikään korkea-arvoinen herra väittää, etteikö nämä rikosasiat (Ulvilan murha ja lasten kaltoinkohtelu) ainakin poliisin puolelta liittyisi erittäin vahvasti toisiinsa. Molemmat jutut ovat heikolla pohjalla uskomattomien tarinoiden varassa ja salailemalla yritetään viestittää yleisölle, että ”on tämä niin hirveä juttu, että ette haluaisi edes tietää”.

1) HS 23.1.2012: Psykiatri: Keksityt väitteet ovat riski lapselle
2) HS 23.1.2013; Eroperheet tehtailevat rikosilmoituksia

One thought on “Lasten hyväksikäyttöä on monenlaista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.