Annelin kirjoitus III

Anneli Auer

Virkavastuu ja maan tapa

Kirjoittanut Anneli Auer

Loppuvuonna 2012 Turun Sanomissa uutisoitiin melko isosti tapaus, jossa joukko Uudenkaupungin sosiaaliviranomaisia oli tuomittu sakkorangaistuksiin laittomasta huostaanotosta ja laittomasta tapaamisten rajoittamisesta. Jutusta sai sellaisen käsityksen, että viranomaispuoli kaupungin johtoa myöten oli tapauksesta hämmentynyt ihan kuin olisi jotenkin ennenkuulumatonta, että viranomaisen tekemästä rikkomuksesta tosiaan seuraa rangaistus.

Onko tosiaan näin? Onko viranomaisten mielivaltainen ja lain määräyksistä piittaamaton käyttäytyminen tosiaankin sellainen ”maan tapa”, että jos joku virkamies joskus saa lain määräämän rangaistuksen tekemästään rikkeestä, asia nousee yleisen hämmästelyn kohteeksi?

Virkasuhteessa oleva henkilö tekee töitä virkavastuulla. Virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta seuraa lain mukaan rangaistus. Tähän on hyvä syy. Virkamiesten päätöksillä voi olla kauaskantoiset seuraukset kaikkien meidän elämään ja jopa kuolemaan. Virkavastuun pitäisi suojella meitä tavallisia ihmisiä siltä, ettei virkamies tee työtään huonosti esimerkiksi siten, että virkamies luottaa enemmän omiin henkilökohtaisiin ennakkoluuloihinsa kuin asioiden perusteelliseen selvittämiseen, ja aiheuttaa näin toiminnallaan mahdollisesti vakavaakin haittaa.

Vahinkoja tietysti sattuu, mutta aina ei voi kaikkea laittaa esimerkiksi kiireen tai resurssipulan tai tietämättömyyden piikkiin. Jos tietoa ei ole, sitä pitää hankkia. Joka kerta, kun virkamiehen rikkomuksia katsellaan läpi sormien, piilotellaan tai hyssytellään, tämä laki murenee entisestään ja menettää lopulta merkityksensä. Virkamies ei itse edes koe tekevänsä rikosta, koska on tottunut siihen, että kukaan ei valvo hänen tekemisiään tai ainakaan jakele rangaistuksia.

Jotenkin näyttäisi siltä, että ainoat virkamiehet, jotka viime aikoina ovat joutuneet näyttävästi vastuuseen teoistaan, ovat valelääkärit ja valehoitajat, ja heidän suurin rikoksensa näyttäisi olevan muodollisen pätevyyden puuttuminen. Sen sijaan muodollisesti pätevien, mutta ilmiselvästi lakia rikkoneiden virkamiesten toimet eivät näytä kauheasti ketään kiinnostavan.

Valelääkäri on valelääkäri vaikka ruumiita ei syntyisikään ja rangaistuksena tulee välittömästi potkut ja passitus vankilaan. Sen sijaan poliisin palveluksessa voi jatkaa työtään, vaikka olisi antanut kyseenalaisia ”asiantuntijalausuntoja” ilman mitään syvällisempää tietämystä aiheesta, ja vastaavia lausuntoja saa kirjoitella vapaasti lisää jatkossakin. Valehteleva ja valenäyttöjä tuottanut poliisi saa vapaasti jatkaa sopan hämmentämistä, vaikka hovioikeus olisi todennut kaiken kyseisen poliisin tuottaman tee-se-itse näytön pelkäksi roskaksi. Toistaiseksi ainoa teko, josta joku viranomainen on saatu kiinni tässä minun jutussani, on se, että poliisi laiminlöi velvollisuutensa ottaa ex-miesystäväni mukaan hänen asunnossaan tehtyyn kotietsintään. Asiasta on oikeuden päätös.

Ja mitä poliisi sai tästä rangaistukseksi? Yllätys yllätys: ei mitään! Tämä on yksi niistä lainsäädännön outouksista, että joku teko on määritelty lainvastaiseksi, mutta siitä ei ole määrätty mitään rangaistusta tai vahingonkorvausvelvollisuutta. Kyllähän tällaisesta rikoksesta siis kelpaa jaella tuomioita – jopa poliisille.

Uudenkaupungin jutussa vahinkoa kärsineet saivat oikeutta pienehkön vahingonkorvauksen muodossa. Rahaa tärkeämpi heille oli varmaan se, että edes tuomioistuin oli valmis myöntämään, että he olivat joutuneet kärsimään vääryyttä sosiaaliviranomaisten taholta. Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että viranomaisten (muidenkin kuin poliisin) harjoittama mielivalta ja nöyryyttäminen on pahimman luokan henkistä väkivaltaa. Vääryyden myöntäminen merkitsee ihmisarvon palauttamista loukatuille.

Anneli Auer, helmikuu 2013

6 thoughts on “Annelin kirjoitus III

 1. Anneli, tiedän ja uskon että olet elämässäsi kokenut painajaisen,jota moni ei voi ymmärtää. Jukka ja lapset ovat elämäsi tärkeimmät asiat. Viranomaisten tekemiin vääryyksiin pitäisi voida vaikuttaa, ja saattaa ne myös vastuuseen . Toivottavasti oikeuslaitos on se taho joka tekee mahdolliseksi sen ,että vainoamisesi loppuu hyvin pian.
  Toivon että jaksat ja selviät näiden vakavien syytöksien keskellä, uskothan että totuus voittaa <3

  • Hyvä Takala. Auerin painajainen jatkuu yhä ja jatkuu niin kauan kuin viranomaiset haluaa. Tämä pystytään estämään, viranomais (vallattomuus :D)vallan väärin käyttö lainsäädännöllisin keinoin.

   Olen itse miettinyt sellaista, jospa suomessa olisi laki joka edellyttäisi kaikkia toimimaan lakien mukaan, niin perustuslain kuin myöskin perustuslakia alempien lakien mukaan.

   Tällainen laki voisi olla vaikkapa rikoslaissa ja niin että koventamisperusteena olisi viranomaisen toiminta, koska perustuslailla jo määrätään julkista valtaa toimimaan ja noudattamaan lakia tarkoin, eli edellytykset olisivat jo olemassa säätää lain noudattamatta jättäminen rangaistavaksi.

   Heitänpä pallon vaikkapa Niina Bergille pohdittavaksi.

   laki voisi olla muotoa: Lakien noudattamatta jättäminen
   Joka tahallaan jättää noudattamatta suomen lakeja toimessaan tai muutoin toimii lainsäädännön vastaisesti tai erehdyttääkseen jotain tahoa, voidaan rangaista tahallisesti tehdystä rikoksesta vähintään 4 vuodeksi ja enintään 12 vudeksi vankeuteen ja korvausvelvolliseksi vaaditulla tavalla sitä henkilöä kohtaan jolle on aiheutunut toimenpiteestä tai muusta lain noudattamatta jättämisestä haittaa tai muunlaista kärsimystä.

   Jos lainvastainen toiminta on johtunut tietämättömyydestä tai siitä, ettei ole voitu katsoa toiminnan olleen lakien vastaista, voidaan syylliseksi epäilty jättää kokonaan rankaisematta ja korvausvelvoitteesta vapaaksi.

 2. Ihan hienoa että tulee uusi laki 2014 alusta voimaan. Vainoaminen nimittäin ! Pystytään soveltamaan varmasti viranomaisten tekemään vainoamiseen. Taikka uskon varjolla vainoamiseen. Vainonta poikii varmasti työtä oikeuslaitoksiin, jos laki ei millään lailla hillitse ihmisten vainonnan halua .

 3. Aika kepeästi kirjoitettuja tekstejä, jos ihan syytön on. Luulisi nyt kirjoittavan vihaisena, ettei ole tehnyt sitä mistä syytetään! Minua ainakin hämää tämä: että millä tavalla Sepon tuleminen perheeseen oli onnettomuus, jos Anneli kerran on syytön? Vai oliko Seppo sittenkin vakoilemassa jotain kiellettyjä asioita? Miten Seppo voi syyttömälle olla mitenkään onnettomuus?

  • Et voi olla tosissasi. Kuka haluaisi vakojaan kotiinsa. Käyttämään omia ja lasten tunteita hyväkseen. Suorittamaan tehtävää, tirkistelemään ja pettämään luottamuksen. Tuhoamaan perheen. Ei kukaan.

 4. Epärehelilsyyttä poliisin taholta tämä on , ei Annelin .Jos tapaat miehen johon voisit ajatella tutustua, onkin tullut elämääsi vakoilemaan, ei kukaan hyväksy. En minäkään, jos paljastuisi että olen luottanut ihmiseen, paljastuu katalasti petturiksi !
  Jokaisen PITÄÄ itse tämä karvaasti kokea omassa elämässän, ennen kuin voi tämän ymmärtää.

  Törkeä TODELLA TÖRKEÄ teko suomen viranomaisilta. Anteeksi antoa ei löydy.
  Vahvasti syyllisyysuskovainen pystyy mihin vaan ……………….

  ………………Pidän tähän tilanteeseen syyllisinä viranomaisia, Ja se on erittäin häpeällistä näille henkilöille, potkut perseelle ja menolippu helvetin tulia kohden =)

  Jos tämän kaiken Annelin vainoamisen takana on NS. USKOVAINEN , niin käsitykseni muuttuu uskovaisuudesta!
  Olen ollut sitä mieltä että ovat sydämmestään puhtaita, kilttejä ihmisiä. Ei syytöntä voi näin vainota puhdas omantunnon omaava henkilö.

  En ole tämän jutun edetessä havainnut YHTÄÄN ainutta faktaa ,joka puhuisi Annelin syyllisyydestä !
  jOTAIN KUMMALLISTA SYLTTYÄ ja harhakuvitelmia, jos onkin tehnyt näin .
  Näin se varmaan meni .
  Hyi !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.