Ovatko hyväksikäyttötuomiot ajan tasalla?

Terttu Utriainen

Iltalehden kirjoituksessa rikosoikeuden professori Terttu Utriainen ottaa kantaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioihin ja rangaistusten pituuteen. Professori Utriainen on useasti tuonut julki kantaansa siitä, että tuomiot seksuaali- ja väkivaltarikoksista ovat liian lieviä. Lainsäädännössä ei välttämättä ole mitään pielessä vaan siinä, millaisia tuomioita tuomioistuimet rikoksista langettavat. ”Utriainen pitää ongelmana rangaistus- ja rikosoikeudellista järjestelmää. Hänen mielestään tuomarikunta pitäisi kouluttaa seksuaalirikoksiin liittyvissä tapauksissa paremmin.” 1)

Olen professori Utriaisen kanssa samaa mieltä siitä, että rangaistukset lapsiin kohdistuvissa rikoksissa tulisi olla riittävän ankaria. Lapsia pitää suojella väkivallalta ja rangaistusten pitää olla suhteessa tähän lasten erityissuojelun tarpeeseen nähden. Samoin olen täydellisen samaa mieltä, että tuomarikuntaa tulisi kouluttaa seksuaalirikoksia koskevissa asioissa ja niiden erityispiirteissä. Tuomiot tuntuvat toisinaan aivan liian lieviltä kuvailtuun tekoon nähden, mutta asiassa on toinenkin ongelma. Miten tuomioistuimessa pystytään erottamaan toisistaan todelliset hyväksikäyttötapaukset epätosista? Lieväkin rangaistus teosta, jota syytetty ei ole tehnyt, on kohtuuton. Ystäväni istuu vankilassa 7 vuoden tuomiota törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaali- ja pahoinpitelyrikoksista, joita rikoksia hän ei ole tehnyt.

Kysyin professori Utriaiselta miten tuomarikuntaa hänen mielestään pitäisi kouluttaa, jotta syyttömiä ihmisiä ei joutuisi vankiloihin. Lisäksi kysyin, mitä professori ajattelee rikoksesta epäillyn ja syytetyn oikeusturvasta Suomessa, onko se hänen mielestään riittävä. Halusin tietää, mitä mieltä hän on siitä, että ystäväni on syyttömänä vankilassa ja mitä hänen mielestään asialle pitäisi tehdä, ettei tällaista tapahtuisi.

Professori Utriaisen vastaus minulle oli lyhyt: ”Kysymys on ilmeisesti ollut näytöstä. Asiaa tarkemmin tuntematta siihen on mahdotonta ottaa kantaa. Syytetyn puolustus on tietysti pääasiassa puolustusasianajajien tehtävänä”.

Professori Utriainen on ottanut kantaa Auer-jutussa moneen otteeseen mediassa, mutta minun esittämääni kysymykseen hänen on mahdotonta ottaa kantaa. Jonkinlainen kannanotto on sekin. Kysymykseni olivat periaatteellisia eivätkä edellyttäneet tietyn tapauksen tuntemusta. En luonnollisestikaan odottanut hänen ottavan kantaa Auerin tapaukseen, mutta olisin odottanut hänen toteavan, että syyttömien paikka ei ole vankilassa. Jos tuomio on liian lievä, on se professorista älytöntä ja tuomareita pitäisi kouluttaa. Mutta pitkä tuomio syyttömälle ihmiselle, ei olekaan älytöntä vaan se on puolustusasianajajien vika. Minusta se on älytöntä.

IL lähtee kertomaan erään äidin tarinaa. Tarinassa hyvin pienet lapset ovat joutuneet lähes kymmenen vuoden ajan isänsä hyväksikäyttämiksi. Isän, joka on hoitanut lapsiaan äidin ollessa paljon pois kotoa. Kukaan, edes äiti, ei ollut huomannut mitään väärää tapahtuneen. Jutun mukaan isä oli tunnustanut ja sai alle kahden vuoden ehdollisen tuomion. Asiakirjat on julistettu salaisiksi 50 vuodeksi, joten on melko turvallista kirjoittaa mitä tahansa, kukaan ei asiaa muista 50 vuoden päästä tarkistaa.

Kerrotunlainen tapaus on äärimmäisen harvinainen, onneksi. On harvinaista, että hyvin pieniä lapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi ja on erittäin harvinaista, että hyväksikäyttäjä olisi vanhempi, joka osallistuu aktiivisesti lastensa hoitoon. Professori Utriainen ilmeisesti tuntee kyseisen tapauksen, koska hän kommentoi sitä. Lainsäädännössä ei kuitenkaan näyttäisi olevan vikaa, koska rangaistusasteikkoa kuvatun tyyppisiin rikoksiin on riittävästi käytössä, mutta miksi sitä ei tässä IL:n kertomassa tapauksessa käytetty, on arvoitus. Onko tuollaista tuomiota koskaan annettu? Pitääkö tarina paikkaansa? Toivottavasti ei.

1) http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032216725719_uu.shtml

One thought on “Ovatko hyväksikäyttötuomiot ajan tasalla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.