Mielenkiintoista ja niin inhimillistä

Professori dna-tunnisteesta: ”Todella mielenkiintoista” IL 1.7.2013

Samainen professori, jonka viisaita sanoja siteerasin kirjoituksessani ”Saunan takana on vielä tilaa”, on antanut vähemmän viisaita kommentteja tänään Iltalehdelle koskien Ulvilan murhan tutkintasotkua. Kaikesta ei voi olla samaa mieltä, eikä tarvitsekaan.

klapi

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää dna-näytteen kuulumista keskusrikospoliisille selvänä merkkinä siitä, ettei Jukka S. Lahden surmaaja ollut ulkopuolinen.

Professori on siis sitä mieltä, että jos rikospaikalta ei löydy muiden kuin poliisin dna:ta, niin murhaaja on siinä tapauksessa perheenjäsen. Jos henkilöllä ei ole perhettä, on kyseessä tällä logiikalla varmuudella itsemurha.

Ylen saamien tietojen mukaan Ulvilan surman tuntematon dna on tunnistettu ja se kuuluu nimettömän lähteen mukaan keskusrikospoliisin tutkijalle. Tolvanen pitää tunnistusta erittäin mielenkiintoisena.

– Näyttää olevan arvoitus missä vaiheessa keskusrikospoliisin tutkijan dna on sinne joutunut. Mielenkiintoista on se, onko tutkija käynyt surmapaikalle jo ennen rikosta vai onko se tullut tutkinnan yhteydessä, Tolvanen toteaa.

Jos professori uskoo, ettei ulkopuolista murhaajaa ole ollut, niin ajatteleeko hän, että tämä nimeltä mainitsematon tutkija olisi käynyt perheen kotona ennen murhaa ihan vaan syljeskelemässä halkopinoon. Tai vaihtoehtoisesti söhlännyt dna:taan rikospaikkatutkinnan yhteydessä veriseen klapiin – tuskin. Toisaalta KRP:n rikosteknisen laboratorion johtajan Erkki Sippolan mukaan näytteiden saastuminen on normaalia ja näyte voi saastua missä vaiheessa tutkintaa tahansa. Niinkin luotettavia ovat tutkimukset. Mahdollisesti saastunut näyte on murhan alkututkinnassa sulkenut oikean murhaajan pois epäiltyjen listalta.

Ulvilan surman tutkinnan aloitti Porin poliisi, joten keskusrikospoliisin tutkija ei ole voinut saapua rikospaikalle ensimmäisten joukossa.

Tolvasen mukaan tunnistettu dna vahvistaa syyttäjien näkemystä ja tulee olemaan merkittävä todiste myös elokuussa alkavassa Ulvilan surmien pääkäsittelyssä Satakunnan käräjäoikeudessa.

– Minusta tämä selventää tilannetta ja vahvistaa käsitystä, ettei mitään ulkopuolista tekijää ole.

Syyttäjien mielestä dna:lla ei ole koskaan ollut mitään merkitystä tässä murhajutussa Anneli Aueria vastaan. Dna:ta on koko ajan vähätelty ja väitetty milloin hyttysen dna:ksi ja milloin miksikin. Tuskin niin merkityksetön asia muuttuisi yllättäen syyttäjän ”yllätystodisteeksi” vaikka professori tätä pitääkin merkittävänä. Onko syyttäjä ollut tietoinen dna:n yhteensopivuudesta jo pitkään, mahdollisesti jopa hyvin pitkään? Sitä tarina ei kerro. Eikä Valkama.

Tietämättä mitään muuta kuin, että rikospaikalta löytynyt tuntematon dna on varmistunut sopivan erääseen keskusrikospoliisin tutkijaan, professori vetää sen johtopäätöksen, että murhaaja ei ole ulkopuolinen. Jos rikospaikalta löytyy poliisin dna:ta, niin onhan se ilmiselvää, että murhaaja on silloin kukas muu kuin uhrin vaimo. Keskusrikospoliisin tutkija ei missään tilanteessa voi olla murhaaja, se ei vain yksinkertaisesti ole vaihtoehto. No, jos kyseessä on halkoa tutkineen rikoskemistin dna, niin siitä tietysti voisi vetää sen johtopäätöksen, että jos murhaaja olisikin KRP:n miehiä, murhaajasta todella olisi dna:ta huomattavasti enemmän rikospaikalla. Se kun leviää niin helposti jopa laboratorio-olosuhteissa.

”Inhimillinen erehdys”

Tolvasen mukaan inhimillisiä erehdyksiä tutkintapaikalla sattuu jatkuvasti, eikä ole poikkeavaa, että tutkijan jälkiä löytyy tutkimusaineistosta. Hänen mukaansa tämänkaltaiset virheet on yleensä pystytty tunnistamaan jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

– Rikospaikka tulisi aina eristää niin, ettei tällaista pääse tapahtumaan. Erityisen ikävää on, että tutkijan jälki tunnistettiin vasta näin myöhään.

Tolvasen mukaan kyseisellä tutkijalle ei todennäköisesti ole luvassa mitään seuraamuksia.

Poliisit ovat kovasti inhimillistä porukkaa, se on huomattu tämän jutun yhteydessä moneen otteeseen. Yhdestä asiasta olen professorin kanssa täydellisen samaa mieltä, tutkijalle ei todennäköisesti ole luvassa mitään seuraamuksia. Oli dna tullut klapiin sitten missä vaiheessa tahansa ennen tai jälkeen Porin poliisin paikalle saapumisen.

Dna on ollut tärkeä todiste oikean murhaajan kiinni saamiseksi. Jos dna nyt osoittautuu saastuneeksi näytteeksi, on mahdollista, ettei Ulvilan murha ratkea koskaan. Dna:lla ei ole merkitystä Anneli Auerin syyttömyyden kannalta, sen todentavat muut seikat.

12 thoughts on “Mielenkiintoista ja niin inhimillistä

 1. Olen jokseenkin yhtä hämmästynyt professorin kommentista. Oikeastaan ajattelin että professori on leipääntynyt työhönsä,ei kai muuten julkisesti arvonsa tunteva noin lausu.
  Ei kai se ihme ole jos poliisi olisi murhaaja, onhan poliisi myös ihminen.
  Oli tänään julkisuudessa myös poliisin uhkailukin. Törkeää,jos poliisi voi käyttää virkapukuaan suojakilpenä,sen takaa voi huudella mitä vain ,tai jopa tappaa.
  En tiedä mitä pitäisi ajatella.
  Kyllähän tässä on aika monta yhteensattumaa tekijän suhteen, jos dna on poliisin, porvoon puhelinsoitot, poliisin urkinta Jukan tietoihin ENNEN murhaa.
  Oliko siellä hätäpuhelussakin viitettä ?
  Poliisi on ketterä ja fyysisesti vahva.
  Erikoista alkaa puhumaan ettei voisi olla.

  Tämä herätti monet kahvipöytä keskusteluun. Mihin tämä etenee , toivotaan että oikean tekijän vangitsemiseen ja Annelin vapautumiseen.

 2. Tolvasen outo ulostulo kertoo hyvin missä mennään. Epäilty on tuomittu syylliseksi jo etukäteen ja tuleva oikeudenkäynti on vain pakollinen rituaali ennen elinkautisen tuomion julkistamista. Alaikäisen lapsen omituiset ”muistot” todistavat murhan motiivin. Sen ja kaikki muutkin syyttäjän satuilut suomen kansa nielee kakistelematta. Onhan nyt kuitenkin rehellinen poliisi asiat tutkinut ja korkean moraalin omaava syyttäjä syyttämässä. Kenelle voisi vielä jäädä epäselvyyttä murhaajasta? Kaikkihan sen tietää jo muutenkin etukäteen…

 3. Uskon vahvasti lasten puheiden muuttuvan, jos oikea murhaaja löydetään. Silloin ei äitiä tarvitse pelätä. Kurjaa että Annelin syyllisyyttä pidetään varmana, jopa julkisesti. Korkeimpia arvostettuja virkamiehiä myöden. Miksi Joutsenlahtea vainotaan ? Antaisivat rehellisen poliisin jatkaa työtänsä. Mustamaalaus häntä kohtaan on niin läpinäkyvää. Miksi tämän krp tutkijan perään ei lähdetä pillit soiden ? Dna osoittaa yhteyden ja sitten hysshh. Nimi esiin vaan ja kotietsintä päälle. Suomen kansa tahtoo syyttömän vapaaksi.

 4. Samaa mieltä kuin edelliset kommentoijat, ihmettelen kovasti tätä kuviota. Ajattelin ensimmäiseksi, kun tuo dna tunnistettiin, että nyt löytyi murhaaja. Mutta asia onkin käännetty päälaelleen, nyt se muka todistaisi, ettei ulkopuolista murhaajaa voi olla. Entä ne ruskeat kuidut? Ja tosiaan ne puhelinsoitot, ja urkinnat, kuten Pake mainitsi.

  Ehdottomasti nyt sitten vain on kyseessä näytteen saastuminen, se on virallinen totuus.

 5. Hei Niina! Aivan ensimmäiseksi haluan lausua sinulle kiitoksen sanasen. Minun ajatuksissani sinä ja monet muut tämän tapauksen puolesta työskentelevät sijoitutte jonnekin Julian Assangen ja Edward Snowdenin kaltaisten totuustaistelijoiden rinnalle, jotka pyyteettömästi, oman etunsa ja maineensa uhraten uskaltavat seistä puolustamassa rehellisyyttä ja totuudenmukaisuutta. Kiitos, että pidät toivoa yllä.

  Koko tämä juttu haisee kuin rankkitynnyri. Yksittäisenä tapauksena se on tehnyt sen, että aiemminkin vähäinen luottamukseni valtamedioihin on kadonnut nyt tyystin. Tietysti myöskään viranomaiset eivät ole tehneet parastaan tapauksen hoidossa, mutta erityisen järkyttynyt olen ollut siitä, miten kansalaisia ”ohjelmoidaan” muodostamaan tiettyjä mielipiteitä vääristyneen, puutteellisen informaation avulla. En voi olla pohtimatta sitä, kuinka paljon media on vaikuttanut myös tuomareiden ennakkokäsityksiin LSH-tapauksessa. Oikeudenmukainen oikeudenkäynti ei ole voinut olla mahdollista niillä ”ennakkotiedoilla”, mitä media on julkisuuteen suoltanut.

  Olen myös ihmetellyt samaa, kuin sinä tässä blogitekstissäsi. Ihmisten naiivius, sinisilmäisyys ja auktoriteettiuskoisuus on käsittämätöntä luokkaa. Julkisesti tätä(kään) u-käännöstä hyttysenpaskasta ”merkittäväksi todisteeksi” ei ihmettele mikään virallinen taho. Myöskin se, että DNA:n yhteensopivuus tulkittiin automaattisesti ja kyseenalaistamatta kontaminaation aiheuttamaksi, on käsittämätöntä. Tapauksesta saa tosiaan sen kuvan, ettei totuudella ole mitään merkitystä: tärkeintä on, että lopputulos on oikea ja toivottu.

  Jos jotakin positiivista täytyy etsiä, niin ainakin tämä tapaus on saanut jotkut ihmiset kiinnittämään huomiota niihin puutteisiin, mitä oikeusjärjestelmästämme tällä hetkellä löytyy. En voi muuta, kuin pitää yllä toivoa ja uskoa siitä, että totuus vielä voittaa. Voimia taisteluun! Teette tärkeää työtä.

 6. Ihmetyttää taas tuo poliisin toiminta. Tiedetään DNA:n kuuluvan rikospoliisille, mutta ei tiedetä onko hän ollut tutkinnassa mukana! Kai nyt ihminen, herranjestas, muistaa itse onko ollut mukana vai ei! Kysyisivät häneltä itseltään kun kerran tietävät kenestä on kyse.

  Muistelenko oikein poliisin kertoneen, että (sairaus-)loman takia ei ole vielä päästy asiaa selvittämään? Puhelimet on keksitty aikaa sitten.

  Poliisi selvästikin salaa taas asioita.

  • Oikeastaan ei poliisi eikä syyttäjä Valkama (jolla on nyt tiedotusvastuu asiassa) ole tiedottanut asiasta mitään. Emme edes tiedä milloin asia on poliisille selvinnyt ja missä yhteydessä. Valkama ei vastaa toimittajien kysymyksiin, koska on kesälomalla. Valkama takuulla tietää, onko henkilö ollut työnsä puolesta tekemisissä tämän kuuluisan klapin kanssa, hän ei vain jostain syystä katso tarpeelliseksi tiedottaa asiasta.

   Ulvilan murha on aikoja sitten poliisin puolelta julistettu ratkaistuksi. Silti esitutkinta asian tiimoilta on jatkunut koko pitkän prosessin ajan eikä loppua näy vaikka toinen kierros oikeudenkäyntejä on jo alkanut. Kestävätkö kaikki nämä salaisuudet päivänvaloa jää nähtäväksi.

   • Erinomaista sanailua Jyrki Virolaisen blogissa: http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/

    ”Anneli Auerin rikosjuttu on todellinen farssi ja pohjanoteeraus suomalaisen rikostutkinnan ja – oikeudenkäynnin historiassa. Ajatellaanpa myös sitä, että KKO palautti jo viime lokakuussa murhajutun käräjäoikeuteen, mutta siellä ei olla päästy vielä edes aloittamaan uusintakäsittelyä! Viranomaiset, syyttäjät ja tuomarit vain ”tutkivat” ja lomailevat ja lykkäilevät juttua yli lomiensa. Mutta ehkäpä tuomarit ja viranomaiset ajattelevat, että mikäpä kiire tässä nyt on, kun ”pohjalla” on kuitenkin ”tulossa oleva” elinkautinen tuomio syytetylle. He eivät näytä ymmärtävän tai ottavan huomioon lainkaan, että syyttömyysolettama on tällaisessa hidastusnäytelmässä pahasti uhattuna. ”

    Käykäähän lukemassa koko juttu.

 7. Vaikken olekkaan rikostieteiden professori niin pikkuisen kiinostaa tietää semmoinen juttu, hätäpuhelu nauhalla kuuluvat ulkopuoliset mies äänet. Onko tutkittu täsmääkö ääni tähän dnan kantajaan ? ?

  • Sitä poliisin on luultavasti mahdotonta tutkia, kun juurikin KRP:n äänitutkija ei enää ole moneen vuoteen kuullut niitä ulkopuolisen henkilön ääniä tallenteelta, joita hänkin alunperin kuuli. Ai niin ja eihän poliisi sellaista tietenkään tutki, kun oikeudenkäynti on jo alkanut ihan toista vastaajaa vastaan.

   • Ja lehtitietojen mukaan syyttäjä väittää häke-nauhan ulkopuoliselle kuulumattomia ääniä lavastetuiksi. Anneli siis lavasti itsestään syyllisen :-)

 8. Siis onko AJA ja SE JÄI , poissa nekin nauhalta ? Ainahan voi tehdä tutkintapyynnön vai kuinka ?
  Kummallista olisi jos murhaajan on todettu jäävän kiinni dnan ja äänensä perusteella jättää asia tutkimatta….
  Pieni peruuttaminen olisi nyt hyväksi, jos luonto antaa periksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.