Murhaajan poistuminen rikostusta ikkuna-aukosta

MURHAAJAN POISTUMINEN RIKOTUSTA IKKUNA-AUKOSTA

Kirjoittanut turumurre

Tytär kuulusteluissaan kuvaa murhaajan poistumista seuraavasti (lähde et-ptk).

2006:

Otti se sielt, muistaakseni ylhäält kii ja meni siitä….

2009:

…ja sit se niinku no se oli tosi pitkä tyyppi se kai meni siit ku siin oli niinku ovi niin sit se sen ei tarttenu hypätä se vaan laitto jalan sinne toisel puolel ja otti toisen jalan pois
No se meni jotenki sillee NOUSEE SEISOMAAN JA NÄYTTÄÄ sitä on vaikee selittää se niinku laitto jalan sinne ja sit se kyy et niinko…

Esitykseni perustuu pitkälliseen pohdintaan ja keskusteluihin eräässä keskusteluyhteisössä. Lähdemateriaalina olen pääsääntöisesti käyttänyt esitutkintamateriaalin tietoja. Päätelmieni pohjaksi olen tehnyt surmahuoneistosta 3D-mallin, jota apuna käyttäen tilanteita voi tarkastella eri katselusuunnista.

Jotta lukijat tiedostaisivat oviaukon ympäristön mittasuhteet henkilön kokoon nähden, niin laitan tähän periaatekuvan, josta nämä seikat käyvät selväksi. Rikotun ikkuna-aukon alalaita oli noin 90cm tasossa (+ poistumisajankohtana matala ’lasihilevalli’ siinä myös). Henkilö tässä seuraavassa kuvassa on niinkin pitkä kuin 185cm (tuosta on helppo arvioida murhaaja lyhyemmäksi tai pidemmäksi):

Kuva: turumurre

Kuva: turumurre

VERIJÄLJET

Ulkopuolinen murhaaja askeltaa sängyn vierestä oven viereen (lattialla ulossuuntautuvia verisiä jälkiä). Askellus oikealla jalalla oven vieressä olevaan vaatekasaan josta löydettiin housut joissa verisen oikean kengän jälki:

Kuva: et-ptk

Kuva: et-ptk

Tultuaan oven viereen, murhaaja nojaa koukussa olevalla oikealla käsivarrellaan oven oikealla puolella olevaan seinään (jatkossakin tarkoitan sisältä katsoen oikeaa ja vasenta…). Kädessä todennäköisesti surma-astalo (retkikirves, pieni murtosorkkarauta…). Kuva verijäljistä:

Kuva: et-ptk

Kuva: et-ptk

Murhaaja tarttuu vasemman käden ’lusikkapuolella’ oven oikeasta karmista. Hanskakäsi karmin ulkoreunassa ja isomman lasinpalan yläpuolella. Rekonstruktion päätelmänä oli, että koska tähän kohtaan ei tartuttu kokeessa, oli löydetyt verijäljet lavastettuja. Päinvastoin kuin Taurun päätelmässä, kyseisen lasinpalan yläjuuri antaa hyvän kiinnipitotuen ponnistukseen, lasinpaloissa on nähtävissä myös verijäljet tästä.

Lisäksi huomioitava se että, rekonstruktiossa koehenkilöillä ei ollut toisessa kädessä astaloa, joka olisi pakottanut ottamaan vapaalla kädellä ylempää kiinni.

Kuva: et-ptk

Kuva: et-ptk

Verinen hanskakäsi sormineen tavoittaa ensin oven ulkokarmia pidemmältä (sormiverijäljet) ja kun murhaaja valmistautuu ponnistamaan, nojautuu hieman taaksepäin tällöin muodostuu sormien liukumajäljet oven keskiön suuntaan.

Kuva: et-ptk

Kuva: et-ptk

POISTUMISEN LÄHTÖTILANNE 3D-KUVINA

Kuva: turumurre

Kuva turumurre

Kuva: turumurre

Kun ponnistavan oikean jalan paikka on oven oikealla puolella, jää vasemman jalan nostamiselle ikkuna-aukkoon hyvä tila. Oikealla käsivarrella nojaaminen sisältäpäin seinään ja samanaikainen tarttuminen vasemman käden ’lusikkapuolella’ karmin ulkosyrjästä, takaa hyvän ja vakaan tuen ylityksen aloittamiseen.

Kun vasen jalka on noussut riittävän ylös, alkaa vartalo kääntymään vinottain aukkoon nähden. Jalka siirretään tässä vartalon vinousasennossa ulos, jalan sisäreisi tangeeraa ikkuna-aukon alalaitaa. Kun vasen jalka tavoittelee ulkopuolella oleva tuolia, alkaa ylävartalo samalla työntymään ikkuna aukkoon.

Oikea käsivarsi tukee edelleen sisäpuolelta muuttaen vain tukiasentoaan: Käsivarren ulkosyrjä -> Käsivarren sisäsyrjä.

Kuva: jim rekonstruktiosta, ei liity muuten kuin periaatekuvana esitykseen

Kuva: Jim rekonstruktiosta, ei liity muuten kuin periaatekuvana esitykseen

Kun vasen jalka on tavoittanut tuolin, on ylävartalo jo vähän ulkona (vinossa asennossa selkä olohuoneeseen päin). Ja kun painopiste on enempi jo tuolin päällä, vasen käsi irtoaa karmin oikealta puolelta (verisessä hanskanjäljessä alaspäin suuntautuvat liukumajäljet) ja heilahtaa vasemmalle puolelle (laajasta käden heilahdusliikkeestä, oikealta vasemmalle, lentää verisestä hanskasta verta kukkakorin seutuville). Vasen käsivarsi tukee vasemmalta ulkopuolelta loppuponnistusta tuolille (verijäljet oven karmissa ja seinässä). Samanaikaisesti oikeakäsivarsi siirtyy tukemaan karmin oikeasta reunasta ulkoa (verijäljet alempana oikeassa oven karmissa (siis sisältäpäin katsoen oikeassa).

Oikea jalka vedetään ulos ja laskeutuminen sillä terassille (Hätäkeskusnauhalla tähän laskeutumiseen sopiva ääni ajassa n3:30).

*
Lopuksi vielä 2D-esitys ylhäältä katsoen. Siinä on osoitettu mahdolliset ’askelkuviot’. Punainen kengän kokonainen verijälki takkahuoneessa oli tuossa mitä kuvakin esittää ja samoin nuo punaiset kengän osaverijäljet terassilla noilla kohdin. Kulku suuntautui kuvasta katsoen oikealle terassin aukkoon, jossa vielä verijälki terassin laudoissa.

Kuva: turumurre

Kuva: turumurre

-turumurre

3 thoughts on “Murhaajan poistuminen rikostusta ikkuna-aukosta

 1. Jaa, enpä tiennytkään, että tyttö on kuvaillut sen murhaajan poistumistavankin, mutta hän on kyllä kuvaillut sen juuri oikein, juuri tuolla tavalla minäkin olen aikoinaan kulkenut rakennuksilla lukemattomista ikkuna-aukoista. Tyttö ei kyllä olisi voinut keksiä sitä itse, vaan hänen on oikeasti täytynyt nähdä se.

  • Ja tyttö on koko ajan pysynyt kertomuksessaan. Mikä tässä nyt oikein mättää, kun häntä ei uskota? Häkenauhallakin kuuluu niin selvään lapsen aito hätä. Ei 9-vuotias voi olla mikään rikostoveri, joka kertoisi tapahtumista niinkuin äiti on käskenyt.

 2. Aivan oikea poistumistapa. Heti kun ensimmäisen kerran esitit tuota, kaikille järkeville asia oli heti varma, koska jäljet sopivat täydellisesti. Mikä oli todistettava.
  Turumurella on ylivertaisesti parempaa tutkimusta ja aivotyötä kuin Porin aivokuolleilla poliiseilla.

  Jälkien ja testaamiseni perusteella olen eri mieltä vain oikean käden alkuasennosta:
  – kyynärpää ei välttämättä ole suuresti verinen
  – ei koukussa kyynärvartta tukien vaan
  – käsi suorana verinen nyrkki, jossa sorkkarauta ylöspäin, taulujen väliin
  – kun vasen jalka ulkotuolilla ja vartalo ikkuna-aukossa, oikea nyrkki liukuu ovea kohti, josta pyyhkäisyjälki
  – sitten ponnistaessa painoa tuolille oikean nyrkin joutuu siirtämään verijäljen paikkaan ylemmäs ja lähemmäs karmia, jossa selvästi erottuu 3 sormenpaikkaa nyrkissä
  – ponnistaessa oikea jalka saattaa tönäistä housuja taaemmaksi

  (- molempien käsien puolien vaihdossa 2 vaihtoehtoa: heti ponnistaessa tai vasta tuolille ylösnousun jälkeen.)

  Alkuperäiset rehelliset tutkijapoliisit, kokeneet komisario Joutsenlahti ja tekninen tutkija Mäkinen ovat oikeassa vähän aikaisemmassa poistumisajankohdassa tyttären kirkaistessa 3:14, jolloin hätäkeskukseen tallentuvat vain veitsen tippuminen laattalattialle kirkaisun hätkähdyttämänä ja pikku lasinarskahdus housujen alla. Pehmeä astuminen puiselle terassille ei kuulu.

  Erinomainen onni onnettomuudessa, että rohkea tytär uskaltautui menemään olohuoneeseen juuri oikeaan aikaan näkemään murhaajan pakenemisen, sillä muutoin veitseäkään ei olisi jäänyt todisteeksi.
  Muutoin myöhempien aikojen mielipuolisten poliisien väärennökset viattoman vaimon lavastamiseksi syylliseksi olisivat varmaankin onnistuneet monine väärine valoineen menemään läpi jälleen yhdeksi oikeusmurhaksi poliisivaltiossamme.
  Sitä paitsi miksi ihmeessä ”mestarilavastajavaimo” olisi jättänyt omituisesti veitsen lattialle todisteeksi??? No ei millään logiikalla. Yhtä sekopäisiä todisteidenvastaisia hullunharhoja kuin kaikki sekosyyttäjien lavastushoureensa.

  Jokainen voi ihan itse testata poistumisen kotonaan huoneen välioven aukossa laittamalla tuolin selkänoja oviaukkoon. Toimii!
  Älä usko poliisiin tuomariin, älä luota lääkäreiden valheisiin…
  Aattelepa ite.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.