Kolme rekonstruktiota, kolme epäonnistumista 3/3

Kolme rekonstruktiota, kolme epäonnistumista
3(3) -turumurre-

12/2011 poliisin suorittamista rekonstruktioista käsittelyvuorossa on ns. jarrutusjälki -reko. Itse jälkeä voi kutsua monella nimellä vaikkapa liukumajäljeksi.

LIUKUMAJÄLKI

Tausta
Olohuoneen ja takkahuoneen rajapinnalta, olohuoneen puolelta, tutkijat löysivät verisen liukumajäljen. Jälki sijaitsi n 60cm etäisyydellä oh/th oviaukosta. Jäljen koko ei suuren suuri ollut, voisi arvioida että leveys oli n7cm.

Kuva 1

Tutkinnan alkuvuosina jäljen arveltiin tulleen siitä tilanteesta, kun ulkopuolinen surmaaja käväisi siinä kohtaa hätistelemässä Aueria pakoon. Tutkijat vaihtuivat ja v2009 lähtien on arveltu, että Auer on itse lavastanut kyseisen jäljen kertomuksensa tueksi. Nyt viimeisimmässä järjestetyssä rekonstruktiossa edelleen pyrittiin osoittamaan, että jälki on lavastettu. Auer itse ei ole kuulusteluissaan pystynyt kertomaan jäljen synnystä mitään, ja voi olettaa, että vaikeaa se tietämättömälle olisikaan…

On esitetty myös hurjia arvioita siitä mistä jälki on muodostunut, jopa sellaisia arvioita on esitetty, että jälki olisi veristen sormenpäiden jälkiä lapsen tekemänä. Kuitenkin jo käräjillä 2010 tekniset tutkijat kertoivat jäljen olleen liukumajäljen, joka on muodostunut verisen kengän syrjästä. Näitä surmapaikkaa tutkineiden arvioita voi tavallaan pitää pysyvinä, sillä enäähän jälkeä ei ole tutkittavana, on vain valokuvat tästä.

Rekonstruktio
Suoritettu reko oli monivaiheinen; rekohenkilön eri nopeuksilla tehtynä ja siten, että kengän pohja kastettiin ihmisvereen kokonaan ja sitten niin, että kengän päkiä osa kastettiin verilammikkoon. Lammikko sijaitsi pesuhuoneen oven edessä. Rekonstruktiossa tutkittiin itse liukumajäljen syntymistä ja minkä kokoisia jälkiä yleensä tulee mihinkin lähtöpaikasta sinne ’jättöpaikkaan’ (ja toisin päin).

Perustavanlaatuinen virhe tehtiin jo valmisteluvaiheessa: tutkijat eivät löytäneet oikeanlaista kengän pohjakuviota kokeeseensa. Tämän toki verijälkitutkija Tauru on raporttiinsa joutunut mainitsemaan:

”Laajoista etsinnöistä huolimatta kyseisenlaisia kenkiä ei tätä rekonstruktiota varten pystytty hankkimaan.” (lähde et-ptk)

Onhan aivan käsittämätöntä, että jos ei löydetä oikeanlaista kenkää pohjakuvioineen, niin koe silti suoritetaan. Tällaista voisi verrata esim. rekonstruktioon, jossa tutkitaan/rekotaan murtautumista tavallisesta ulko-ovesta ja rekoajat hommaavat paikalle autotallin oven.

Koe oli siis täysin arvoton todisteena kyseisestä liukumajäljestä. Alkuajan tutkijat ovat kuitenkin vastaavat kengät löytäneet ja teettäneet siitä myös pohjakuviolayerin. Alla kuvat surmapaikalla olleesta pohjakuvioinnista ja vieressä rekossa käytetystä:

Kuva 2

Kyseisessä rekonstruktiossa kenkä kastettiin siis verilammikkoon kokonaan ja puolittain, lammikon sijaitessa pesuhuoneen oven edessä. Koetuloksia arvioidessaan Tauru toteaa, ettei koetuloksia vastaavia selviä meno- ja paluujälkiä ollut surmapaikalla.

Tässä ilmeisesti on tutkijoilla käynyt toinen kömmähdys, eihän se kyseinen liukumajälki ollut muodostunut koko kengän pohjasta/koko päkiän osasta kuten rekoajat suorittivat:

Kuva 3

Verijälkitutkija Tauru ilmeisesti olettaa, että ainoa paikka mistä kengän pohjaan on voinut verta tulla, oli ko. verilammikko takkahuoneen perällä.

Näin ei ollut. Jo Käräjillä 2010 erimieltä oleva tuomari Illman totesi että:

Totean, että Jukka Lahti on tapettu asunnon takkahuoneessa. Teon yhteydessä lattialle syntyneet verijäljet ovat olleet pääasiassa takkahuoneen sängyn läheisyydessä. Verisiä jalanjälkiä on ollut kuitenkin muuallakin takkahuoneessa. Valokuvista 21 ja 22 on nähtävissä takkahuoneen lattiassa lähellä olohuoneen rajaa jälki, joka näyttää veriseltä kengänjäljeltä. Etäisyys tästä jäljestä olohuoneen puolella olevaan verijälkeen ei ole kovinkaan pitkä. Jälkien välisen etäisyyden perusteella olohuoneen lattialla olevaa jälkeä ei voi pitää lavastuksena.
(lähde: Käräjäoikeuden tuomio 22.6.2010)

Myös rikospaikkaa paikalla tutkinut tekninen tutkija Lapinniemi on antanut verijälkiin liittyvän lausunnon:

Asunnon olohuoneen ja takkahuoneen välisellä oviaukolla olohuoneen puolella parketissa on ollut verinen jälki, mikä paikalla tutkittu verisen jalkineen jättämäksi luisumisjäljeksi. Kyseisen jäljen vieressä on ollut myös pieniä heikompia yksittäisiä verisiä jälkiä, mutta näitä ei ole pystytty tulkitsemaan, mistä jäljet ovat peräisin. Nämä yksittäiset jäljet ovat kuitenkin olleet luisumisjäljen välittömässä läheisyydessä, eli ne ovat voineet syntyä jopa samaan aikaan. Nämä jäljet ovat olleet tätä voimakkaasta jäljestä noin 10-30 cm etäisyydellä. Mitään muita silmin nähden havaittavia jälkiä tässä parketilla olohuoneen puolella ei ollut.
(lähde: Etpk, lisätutkinta 2012, R Lapinniemen kuulustelu)

Siinä siis selvää sanomaa siitä, että jälkiä mistä kyseinen verijäämä on voinut kengän pohjaan tulla, on lähistöllä ollut.

Koetuloksia liukumajäljestä, mitä tuolla väärällä kengän pohjakuvioilla syntyi, ei syystä kannata edes käsitellä. Totean vain, että Taurun mukaan lähimpänä aitoa oli koetulos, jossa kenkä otettiin käteen ja sitä sitten liu’utettiin… ja sanomattakin on selvää, että koetulosten perusteella jälki vaikuttaa hänen mukaansa lavastetulta.

Kuva 4

Arvioni jäljen synnystä:
Miten tuo kyseinen jälki sitten on todennäköisesti syntynyt. Seuraavassa olen tarkastellut tätä aitojen kuvien ja aidon kengän pohjakuviolayerin avulla (layer selkeytetty ja terävöitetty poliisien layerista).

Omien tutkailujeni perusteella olen arvioinut, että kengällä on astuttu hieman aikaisemmin johonkin pieneen ’pulunpaskan’ kokoiseen verijäämään (joita siis siinä vieressäkin oli). Toinen vaihtoehto voi aivan hyvin olla se, että juuri siinä jäljen kohdalla on jo valmiina ollut se pienehkö ’pulunpaskan’ kokoinen verijäämä, johon siis suoraan astuttu. Kengän sisäsyrjä on saanut siis kosketuksen siihen (ko. kohdan kengän pohjassa voi nähdä kuvista).

Koska alussa vartalon painopiste on takana, ja jalka edessä, veriläntti aiheuttaa ensin lyhyen suoran liukumisen. Kun vartalon painopiste siirtyy enempi kengän päälle; edempänä oleva kengän päkiäosan veretön kohta aiheuttaa ensinnäkin enenevää kitkaa (rekokokeissa koko päkiäosa oli vääränlaisesti verinen), ja kun nyt vielä vartalo samanaikaisesti kääntyy vasemmalle, aiheuttaa liikesarja kaikkineen kuvissa olevan lievästi s-muotoisen jäljen.

Kuva 5

Jäljen paikka, kengän pohjakuvion kera, on suoraan ylhäältä projisoituna seuraava:

Kuva 6

*

Lopuksi
Näihin kolmeen rekonstruktioon perehtyessäni on väkisinkin joutunut pohtimaan sitä, miksi kyseiset rekot yleensä suoritettin. Voiko olla muuta syytä kuin että näillä haluttiin lisäsyyllistää Aueria? Ja oliko tarve saada lisämateriaalia valituslupahakemukseen?

Kaikki rekot olivat järjestelyiltään ala-arvoisia. Millään ei jaksa uskoa, että normaalisti poliisien rekot olisivat tätä tasoa, joku muu syy siis täytyy olla näissä ’epäonnistumisissa’.

Kuka näistä rekojärjestelyistä sitten ottaa ’kunnian’? Luulenpa, ettei tällaisen tavoitteluun löydy halukkuutta. Toisaalta esitutkintalaki esitutkintayhteistyö-pykälällään antaa osviittaa siitä, mihin suuntaan tämä ’kunnia’ kuuluisi osoittaa…

-turumurre-

3 thoughts on “Kolme rekonstruktiota, kolme epäonnistumista 3/3

 1. ”Omien tutkailujeni perusteella olen arvioinut, että kengällä on astuttu hieman aikaisemmin johonkin pieneen ’pulunpaskan’ kokoiseen verijäämään (joita siis siinä vieressäkin oli). Toinen vaihtoehto voi aivan hyvin olla se, että juuri siinä jäljen kohdalla on jo valmiina ollut se pienehkö ’pulunpaskan’ kokoinen verijäämä, johon siis suoraan astuttu. Kengän sisäsyrjä on saanut siis kosketuksen siihen (ko. kohdan kengän pohjassa voi nähdä kuvista).”

  Jos veri on ollut vasta liukumajäljen alla oleva ”pulunpaska” tai vaikka sitten poliisin lounasmakkarasta tipahtanut ketsuppi, on ensimmäinen jälki lähinnä kenkäkuvion negatiivi, koska kengän syrjä poistaa veren tai ketsupin lammikon pinnasta. Seuraavissa askelissa jälki on positiivi, johtuen siitä, että kengänpohjassa on nyt verta kuin kumileimasimen pinnassa mustetta.

  Veri on tuoreeltaan erittäin liukasta kengän alla, mutta aivan hetkessä, kun kerrospaksuus ohenee, muuttuu se tahmeaksi. Siksi askeleet voivat olla hyvin epäsäännöllisiä ja verentahriman anturan mielusti pyyhkii heti, ettei liukastelisi. Liukkautta ei välttämättä synny, jos lattialla on liukumista haittaavaa ainetta, kuten hiekkaa tai lasinsiruja, kuten Tähtisentiellä oli. Tosin esim. lattian vahaus voisi muuttaa liukkautta radikaalistikin, jolloin lämpölasisirut voisivat liukua pinnalla aiheuttaen liukkautta. Arviot kodin siisteydestä, kuitenkin pistävät epäilemään vahauksen vaikutusta asiaan.

 2. Kiitos turrelle, kun jaksat näihin rekoihin syventyä ja jakaa tietosi myös meille muille. Myös kuolemannaakka ansaitsee ison kiitoksen. Olette perehtyneet juttuun varmaan paremmin kuin kukaan muu tavallinen tallaaja ja tuoneet esille monia sellaisia epäkohtia ja suoranaisia virheitä, joita poliisi on jutun tiimoilta tehnyt, mutta mihin juuri kukaan muu ei ole älynnyt kiinnittää huomiota.

  Lisäksi omaatte molemmat loistavan päättelykyvyn ja erittäin terävän älyn. Noilla ominaisuuksilla varustettuna syyttäjäkin olisi vain nauranut poliisin esityksille ja jättänyt syyttelyt sikseen. Mutta valitettavasti kaikille ei kauhasta riittänyt…

  Toivottavasti joku joskus kirjoittaa kirjan näistä poliisin touhuista. Ihan pieni siitä ei tulisikaan, jos kaikki tunaroinnit ylös kirjattaisiin.

 3. Olen ehkä hiukan myöhässä, mutta selvitetäänpä tuon arvoituksellisen jäljen syntytapa ja todisteet jotka siihen viittaa.

  Ensinnäkin jäljen syntytapaan viittaa häketallenne, lisäksi valokuva olohuoneesta, se eteishallista päin otettu ja nämä riittääkin.

  Jaa mutta voitaisiin mainita kuitrenkin yksi asia myöskin ja se on Auerin oma käsi, vaikkakin Auer on pitkä, on hänellä kuitenkin kapeat ja sirot kädet, eli ei mitkään lapiot kuitenkaan.

  Eteishallista olohuoneeseen päin otetussa kuvassa näemme yhden tärkeän seikan joka tulkee minun arvelujani, olohuoneen punainen matto joka on vinossa ja rutussa telvision alla olevaa kaapistoa vasten.

  Auer paennut ulkopuolista hyökkääjää on hän paetessaan liukastunut tuohon mattoon ja joka on liukunut ruttuun tuota kaapistoa vasten, Auer ehkä ei ole kaatunut kokonaan, vaan joutunut ottamaan omasta verestään sotkeentuneella kädellä vastaan, siis sillä jota on pitänyt saamansa haavan suojana eli vasemmalla ja nyt sitten poliisien emätöppi, he eivät ole edes ottaneet näytettä tuosta verijäljestä (ainakaan tiedossani ole että olisi otettu) ja näin olisi pystytty määritteleen kenen verta tuo on (DNA+veriryhmä).

  Nyt joku kysyy miten tuo häketallenne sitten tähän liittyy?

  Vastaus on siinä äänessä joka kuuluu tallenteelta jonka tuija ”huijaa” niemi on litteroinut voimakkaan ponnistuksen ääneksi, vaan niinhän ei ole, vaan juurikin Auerin kaatumisesta johtunut ääni ja/tai ehkä myöskin liittyy ylösnousemiseen.

  Auer on litteroinnin mukaan ensimmäisen kerran yrittänyt mennä katsomaan ajassa 01:54 ja tällöin pakenee juosten avaten eteiseen menevän oven, toinen käynti mitä ilmeisimminkin 02:02 – 02:03 ja tällöin paetessaan on liukastunut tuohon mattoon.

  Tuollaisessa tilanteessa taitaa aika vähän jäädä mitää muistikuvaa omasta toiminnasta tai tuollaisesta horjahduksesta, koska tilanne kuitenkin kaoottinen. (zem:in litteroinnissa kuitenkin tuon ”öh”-äänen jälkeen on litteroitu kolahdus) ajassa 02:07 eli kaksi sekuntia tuon ”öh”-äänen jälkeen ja kolahdus sopisi hyvin juurikin sellaiseen missä tullaan nopeaan eteistä kohti ja pikkueteisen ovi aukeaa jälleen.

  Tämä ylläoleva on vain siis arvailua, mutta oikein muutakaan selitystä tuollaiselle yksinäiselle jäljelle ei ole, kengän jälki se ei missään nimessä ole.

  Se miksi jälki on niin kapea selittyy yksinkertaisesti sillä että käsi ei tuollaisessa tilanteessa ole normaaliasennossa, vaan kädellä on yritetty nopeaan ottaa tukea ja tällöin siinä ei ole koko kämmen mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.