Ei korppi korpin silmää

Päivän uutinen: ”Ei syytä epäillä rikosta”

Satakunnan poliisilaitos sai ”puhtaat paperit” Ulvilan murhan tutkinnasta ajalta jälkeen pahispoliisi Joutsenlahden. Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen kertoo tutkinnanjohtajana tehneensä päätöksen, jonka mukaan Auerin tutkintapyyntö ei johda esitutkinnan aloittamiseen.

Tutkintapyynnön mukaan Aueriin kohdistetussa esitutkinnassa olisi rikottu esitutkintalain säännöksiä. Tutkintapyynnön mukaan esitutkinnassa olisi muun muassa toimittu syyttömyysolettaman vastaisesti, kuulusteltu Aueria ja muita esitutkintalain vastaisesti, tiedotettu esitutkinnasta esitutkintalain vastaisesti sekä jätetty esitutkinnasta pois materiaalia, joka tutkintapyynnön tekijän näkemyksen mukaan olisi tullut liittää aineistoon.

– Asiassa ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden perustella olisi syytä epäillä, että poliisi olisi Aueriin kohdistetussa esitutkinnassa toiminut esitutkintalain vastaisesti rikoksen tunnusmerkistön täyttävällä tavalla, Mäkinen sanoo.

***

KUITENKIN poliisi salasi esimerkiksi Tampereen Teknillisellä Yliopistolla tehdyn analyysin ja litteroinnin hätäkeskuspuhelusta, joka on surmajutun keskeinen todiste. Lausunnon mukaan nauhoitus viittaa talossa olleen surmahetkellä vieraan henkilön. Tämän lausunnon pois jättämistä ei ole merkitty pöytäkirjaan ja puolustus sai siitä tiedon muualta kuin viranomaisilta ja joutui hankkimaan lausunnon muuta kautta kuin poliisilta.

Laki kieltää tietojen salaamisen. Sellaisesta esitutkinnassa kertyneestä aineistosta, jota ei oteta mukaan esitutkintapöytäkirjaan, on tehtävä merkintä pöytäkirjaan.

Lisää aiheesta http://www.mikkoniskasaari.fi/node/145

KUITENKIN poliisi valehteli kuulusteluissa lukuisia asioita, jotka käyvät selvästi ilmi esitutkintamateriaalista.

Lain mukaan kuulusteltavaa on kohdeltava rauhallisesti ja asiallisesti. Tunnustuksen tai määrättyyn suuntaan käyvän lausuman saamiseksi kuulusteltavalta ei saa käyttää tietoisesti vääriä ilmoituksia, lupauksia tai uskotteluja erityisistä eduista, uuvuttamista, uhkausta, pakkoa taikka muita kuulusteltavan ratkaisuvapauteen, tahdonvoimaan, muistiin tai arvostelukykyyn vaikuttavia sopimattomia keinoja tai menettelytapoja.

KUITENKIN poliisin toiminnassa ja tiedottamisessa rikottiin syyttömyysolettamaa. Poliisi tiedotti Auerin tunnustaneen rikoksen, vaikkei hän mitään varsinaista tunnustusta ollut edes antanut. jne. jne.

***

Yleisen elämänkokemuksen mukaan poliisi käyttää kuulusteluissa monesti lainvastaisia menetelmiä, joilla painostetaan kuulusteltava tunnustamaan tai kertomaan tietoja. Kuulusteltava yritetään murtaa henkisesti voimakkaalla painostuksella. Mäkisen päätös vahvistaa tätä kokemusta. Laki on vain tekstiä vailla sisältöä. Todellisuudessa poliisille annetaan vapaus käyttää arveluttavia menetelmiä.

Onneksi ei tarvitse olla huolissaan poliisin toimista. Ne ovat asianmukaisia ja laillisuusvalvonta toimii. Valtakunnassa kaikki hyvin; kansalla luottamus poliisiin ja Paaterolla Räsäsen luottamus.

nauha

5 thoughts on “Ei korppi korpin silmää

 1. Tapio ei taida olla perillä asioista,auttaisko jos tekis heti rikos ilmoituksen ettei mitään tutkintapyyntöä. Onkohan tässä taustalla uhkailua,lahjontaa taikka kiristystä.
  Ministeri haluaa puhkaista mätäpaiseen poliisista,mutta kaukana totuudesta varmaankin ollaan vieläkin.Ei voi kuin toivoa että osuisivat nyt kerrankin oikeaan henkilöön,jos puhkaista meinaavat.
  Poliisissa tapahtuu kummia,mutta syyttäjissä tapahtuu vieläkin kummempia.
  Paaterokin on hiljaa!

 2. Syyttämiskynnys viranomaisen toimista on tunnetusti korkea. Myös lallisuusvalvojat (EOA ym.) tulkitsevat tapauksia sen eduksi ja vastapuolen, yleensä tavallisen kansalaisen, joka näyttää edelleen olevan eräänlainen hallintoalamainen, vahingoksi. Oikeusturva ei ole sama kaikille ja ”viran puolesta” valehtelu tavallista (esim. poliisin pahoinpitelemällä ei ole mitään mahdollisuuksia jos vastassa on poliisimies tai kaksi). Vaikka syyttäjä olisi tässä tapauksessa valinnut toisen kannan, lopputulos olisi erittäin todennäköisesti ollut sama eli syyte olisi kaatunut käräjillä.

 3. Tapio saattaa olla enemmän perillä asioista kuin ehkä pitäisi. En usko sattumaan tässä prosessissa, enkä prosessin aikataulutuksessa. Mikä hoppu Mäkisellä oli päästä viikkoa ennen tuomiota julistamaan, ettei poliisia ole syytä epäillä mistään rikoksesta tutkintaan liittyen vaikka hän on hautonut juttua jo iankaiken? Mäkisen ajoituksesta päätellen tuomio tulee olemaan vapauttava tai ainakin hän vahvasti niin arvelee.

  • Veikkaan vähän samankaltaista hoppua kuin dnankin kanssa.Tuodaan julkisuuteen kuin vahvistamaan omaa kantaa syyllisyydestä,Annelia kohtaan poliisit ovat toimineet oikealla lailla.Mitä enää epäilemään kenkään.
   Saisiko mistään tietoa miten on perustellut asian ?

 4. Joka tapauksessa tästä on syytä kannella eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Täytyy yrittää yleisen edun nimissä, oikeisturvasyistä, saada edes keskustelua näistä asioista. Tärkeän valokuvan vaihtaminen ja nuo laittomat kuulustelumenetelmät v. 2009 ovat asioita, joita ei saa katsoa läpi sormien. Kantelu hovin vapauttavan tuomion jälkeen.
  Meillä on ilmeisesti tässä jonkin tasoinen järjestelmävirhe, akkusatorisessa järjestelmässä syyttäjät ja esitutkintakoneisto ovat ”naimisissa” keskenään, vaikka on kyse erillisistä organisaatioista. Rekonstruktiot tilanteissa, joissa epäilty on nimetty, ovat ongelmallisia objektiivisuuden kannalta, koska niiden suorittajat tietävät, minkäsuuntaista tulosta tutkinnanjohtaja ja syyttäjä toivovat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.