Annelin kirjoitus IV

Kuka ihmeen Jukka S. Lahti?

isin tyttö

On surullista, että ihmisen nimi voidaan lyödä lokaan kuoleman jälkeen niin, että ainoa asia, joka hänestä yleisesti tiedetään ja muistetaan on se, että hän kuoli henkirikoksen uhrina ja se, että siitä seurasi ennennäkemätön epäluulojen, ennakkoluulojen ja harhaluulojen sekasotku. Me, jotka tunsimme Jukan läheisesti, tiedämme nimen taakse kätkeytyvän poikkeuksellisen hienon ihmisen, jolla olisi ollut vielä paljon annettavaa maailmalle. Erään hänen entisen opiskelutoverinsa sanoin: ”Pikku-Jukaksi häntä ei voinut kutsua, vaikka fyysinen koko olisi edellyttänytkin, koska hän oli persoonana suuri.”

Jukka S. Lahti oli karismaattinen mies, jota joko rakastettiin tai vihattiin – useimmat tykkäsivät. Jukalla oli hyvin laaja tuttavapiiri, johon hän piti aktiivisesti yhteyttä. Hänellä oli taito tulla juttuun kaikkien kanssa, sillä hän oli aidosti empaattinen ihminen, joka pystyi kohtaamaan avoimesti kaikenlaisia ihmisiä ja hyväksymään heidät sellaisina kuin he olivat. Halu auttaa ja tukea ihmisiä pulassa oli hänelle niin vahva ominaispiirre, että entisen työpaikkamme päättäjäisissä Turun työvoimatoimistossa hänet palkittiin punaisella supersankarin viitalla, koska hän oli jäänyt kaikkien mieleen periksiantamattomana maailmanparantajana, joka oli aina valmis pitämään heikompien puolta.

Aikuisella iällä hankitusta sosiaalipsykologin tutkinnosta tuli merkittävä osa Jukka S. Lahden identiteettiä – Jukka oli sosiaalipsykologi henkeen ja vereen. Hän oli ollut mukana perustamassa Suomen sosiaalipsykologien yhdistystä ja oli mukana yhdistyksen toiminnassa hyvin aktiivisesti sen alkuvuosien aikana, ja jatkoi taustalla jäsenlehden parissa vielä myöhemminkin. Tehtävä Luvatan henkilöstövalmentajana tuntui hänestä aluksi unelmatyöpaikalta, mutta muuttui myöhemmin painajaiseksi, kun selvisi, että keskeinen osa työtehtäviä liittyisikin ihmisten irtisanomisiin. Jukka pettyi myös siihen, ettei hänellä ollut resursseja toteuttaa kaikkia irtisanottujen elämää helpottavia suunnitelmiaan. Elämänsä viimeisinä kuukausina hän kävi läpi vanhoja kontaktejaan ja etsi uutta tietä päästä tekemään työkseen sitä, mitä hän halusi tehdä ja missä hän oli hyvä: auttamaan ja tukemaan ihmisiä niin ammatillisessa kuin henkisessä kehityksessä.

Jukka S. Lahti oli oikeuden mies. Hän inhosi kaikenlaista ahdasmielistä pikkusieluisuutta, epäoikeudenmukaisuutta ja epäpätevyyttä aina, kun niistä aiheutui haittaa muille ihmisille. Jukka osasi tarkastella asioita kriittisesti ja uskalsi sanoa ajatuksensa ääneen, mikä ei kaikkia aina miellyttänyt. Ei tietenkään, koska Jukka oli yleensä oikeassa.

Omaan keskiluokkaistumiseensa Jukka S. Lahti suhtautui itseironisen huvittuneesti. Keskiluokkaisista puitteista huolimatta Jukka pysyi kuitenkin aina sydämeltään nuorena, elämälle uteliaana älykkönä, jolla oli suuri sielu ja mahtava huumorintaju. Isänä ja aviomiehenä Jukka oli ennen kaikkea hauska. Jukka pelleili, viljeli omintakeista huumoriaan ja viihdytti meitä rajattomalla mielikuvituksellaan. Kaiken lisäksi Jukka tiskasi, siivosi ja vei roskat mukisematta, sekä jakeli hellyyttä ja huomionosoituksia kitsastelematta meille kaikille. Mitäpä muuta mieheltä voisi vielä toivoa?

Kun Jukka kuoli, kaikki me Jukan tunteneet olimme täysin ymmällämme. Kuka voisi haluta Jukan kuolemaa? Meille Jukka oli luotettava isähahmo, joka huolehti lempeästi niin perheestään kuin sisaruksistaan eikä halunnut pahaa kenellekään. Maailma ilman Jukkaa ei ole enää yhtä hyvä paikka elää kuin se oli ennen.

Jukka inhosi myös raukkamaisuutta, ja hyvästä syystä, sillä hänen oma elämänsä päättyi jonkun toisen miehen raukkamaisen käytöksen seurauksena. Jukka tullaan aina muistamaan sankarina, joka taisteli itsensä ja perheensä puolesta viimeiseen hengenvetoon asti, kun taas hänen tappajansa tullaan muistamaan raukkamaisena pelkurina, joka pakeni paikalta ja jätti tekonsa seuraukset naisen ja lasten kannettaviksi. Jukka menetti ehkä henkensä, mutta säilyy ikuisesti moraalisena voittajana, joka eli niin kuin opetti ja jätti jälkensä positiivisella tavalla moneen elämään.

Anneli Auer, kesäkuu 2014

isin lapset

15 thoughts on “Annelin kirjoitus IV

 1. Tämä kirjoitus on hyvä muistutus siitä, mitä on tapahtunut. Kaiken Anneli Auerin ympärillä vellovan mediahuomion hämmennyksessä tuppaa asian ydin unohtumaan.

  Perheelliseltä mieheltä on riistetty henki, vaimolta mies ja lapsilta isä. Henkirikos oli raukkamainen, järkyttävä ja traumatisoiva. Mutta kaikessa julmuudessaan se ei vedä vertoja sille äärimmäiselle raukkamaisuudelle ja pahuudelle, jota Anneli Auer ja hänen lapsensa ovat murhan jälkeen joutuneet kokemaan.

  Tämä yhteiskunta ovat pettänyt Auerin perheen ensin siinä, että se ei ole kyennyt löytämään murhaajaa. Sen voisi vielä ymmärtää. Poliisitkaan eivät ole yli-ihmisiä, ja joskus rikokset vain jäävät selvittämättä. Mutta mikään maailmassa ei koskaan voi oikeuttaa sitä, miten Anneli on lavastettu syylliseksi, tuomittu syyttömänä jopa sellaisista rikoksista, joita ei ole tapahtunut, häpäisty ja demonisoitu mediassa ja lopulta erotettu omista lapsistaan.

  Osa tähän julmaan prosessiin osallistuneista ihmisistä on varmasti toiminut vilpittömästi parhaan osaamisensa ja harkintakykynsä mukaan. En epäile, etteikö osallisilla olisi aito huoli esimerkiksi lasten hyvinvoinnista. Mutta koko soppaa hämmentämässä on ihmisiä, jotka tuntevat kuvion kokonaisuudessaan ja tietävät uhraavansa yhden perheen saadakseen ylläpidettyä jotain tärkeämmäksi katsomaansa asiaa.

  Mikään valheelle ja petokselle perustuva ei koskaan voi olla tärkeämpää kuin ihmisten suojeleminen. Häpeän niiden puolesta, jotka tietoisesti ovat osallistuneet ja osallistuvat Auerin perheen tuhoamiseen.

  Nukutteko hyvin yönne?

  • Kauniita kuvia onnellisesta ajasta.Joka päättyi julman murhaajan toimesta ,kenellä ei ole edes rohkeutta ottaa vastuuta teostaan.Hänen omatunnollaan myös viaton ihminen tuomittuna teoista mitä ei ole tehnyt.En ymmärrä kuka voi edes ajatella ,että Anneli olisi syyllinen mihinkään mistä häntä syytetään..Poliisit,syyttäjät,tuomarit ovat jatkaneet murhaajan työtä ja tuhonneet kaiken muun tästä perheestä.Hävetkää jos osaatte.

 2. Uskon siihen, että ihmisen sielu jatkaa elämäänsä vielä kuoleman jälkeen. Jos näin todella on, Jukalle on varmasti kauhean tuskallista nähdä mitä hänen perheelleen on tapahtunut hänen kuolemansa jälkeen. Kuurokin kuulee häke-nauhalta että talossa on todellinen hätä ulkopuolisen tappajan takia. Toivottavasti murha vielä selviää, ja Anneli vapautetaan!

 3. Todella hieno mies, kaikin tavoin. Ja kaunis muistokirjoitus Annelilta. Hyvin hän toteaa tuossa kirjoituksessaan, että oli raukkamaista jättää tekonsa seuraukset naisen ja lasten kannettaviksi.

  Kunpa tämä hulluus loppuisi pian. Kunhan saadaan Lehdon dokumenttielokuva nähtäväksemme, niin luulisin jotain jo tässä maassa liikahtavan totuuden suuntaan.

 4. Kiitos Anneli kirjoituksestasi! Se palautti mieleen oman veljeni, joka hänkin oli Jukka nimeltään ja joka myös kuoli ennalta-arvaamatta, tosin urheilutapahtumassa saadun aivoinfarktin seurauksena. Kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta, mutta muistan vieläkin, kuinka 21-vuotiaan veljeni kuoleman aikoihin liikkui villejä huhuja kuoleman syystä. Ihmisten mielikuvitus on rajaton, kun sille antaa vallan.

  Toivoisin, että joku viimein saisi taottua järkeä Ulvilan surma-asiaa käsittelevien syyttäjien päihin. En ymmärrä, kuinka meidän veronmaksajien rahoja saa määrättömästi tuhlata harhaanjohtaviin tutkimuksiin ja valheiden levittelyyn. Tätä hulluutta on jatkunut aivan liian pitkään. Toivottavasti totuus pian valkenee. Voimia kaikille, jotka tekevät työtä Annelin saamiseksi vapauteen ja perheen yhdistämiseksi!

 5. Leninsedän vierailut Suomessa ja Venäjän vallankumous?

  Kaikki lähihistoriasta kiinnostuneet tietävät, että Lenin vieraili useasti Suomessa ja juuri ennen venäjän tsaarin kukistamista 1917, oli Leninsetä suomessa. Tuolloin jo paperilehdissä venäjällä oli saatu propagandasodankäynnin opit itse Suur Suomesta! Se, mitä tänäpäivänä on nähty Krimillä Mr. Putinin toimesta, on siihen oppimestaruus saatu Suomesta!

  Ei tarvita KGB:n agentteja ei siis CIA:ta, vaan peiliin kun osaisimme katsoa, niin kaikki näyttäis paremmalta. Tässä yksi linkki ja vähän yli 100 vuoden takaisia faktoja: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288705670650.html.

 6. Hieno muistokirjoitus ja se ei mielikuvilla ohjautuvassa odottavan maailmassa tullut päivääkään liian aikaisin.

 7. Vuosikausia on mediassa kirjoitettu ja puhuttu vain ”Anneli Auerin jutusta”. On unohtunut paljolti se, että on kyse Jukka S. Lahden murhasta. Kysymys kuuluu, miksi tämä epäilemättä hieno ihminen murhattiin ja kuka sen teki? KRP:n väkivaltaisen hyökkäyksen takia puhutaan vain siitä, onko Anneli Auer murhaaja vai ei, eikä mediassa pohdita muita vaihtoja, eikä poliisi ilmeisesti vakavasti tutki muita vaihtoehtoja. Vai tutkiiko? Ainakin siihen on velvollisuus. Vaihtoehtoiset hypoteesit on selvitettävä. DNA:n avulla poisluetut epäillyt eivät esim. ole enää poisluettuja vaihtoehtoja.

 8. Anneli, kuuntelin haastattelusi yleltä. En voi kuin toivoa, että jotenkin selviäisit. Sinulla on tukijoita, jotenkin aistin, että tuuli on vähitellen kääntymässä. Syyttäjien toiminta on mennyt jo niin överiksi, että vähempikin asiaa seuranneet heräävät. Syyttäjällä on pokkaa ilmoittaa uskottavistakin vihjeistä, että tutkitaan, jos tutkitaan. Sinä et ole tehnyt mitään väärää. Uskon, että nuoremmatkin lapsesi sen jonain päivänä ymmärtävät ja tajuavat, kuka heitä oikeasti rakastaa ja on koko ajan rakastanut.

 9. Kuuntelin eilen Annelin haastattelun Kultakuume-ohjelmassa ja mietin että miksi Anneli ei enemmän korosta sitä ettei hän voi häkenauhoituksen aikana mitenkään tappaa Jukkaa. Hänellä on nauhalla alibi, tämän voi todeta jokainen joka perehtyy huolellisesti nauhaan ja tietää minkälaiset vammat Lahdella oli. Syyttäjäkin tämän tietää, eihän siellä muuten puhuttaisi taustanauhoituksen käytöstä. Ja KRP:n äänitutkijakin on sitä mieltä että Jukan on täytynyt olla koko häkepuhelun ajan kuollut. Jos nämä syyttäjäpään taustanauhoitusideat avaa käytännön tasolle, huomaa että ne ovat täyttä humpuukia ja siitä syystä syyttäjältäkään ei onnistu kunnollinen teonkuvaus, ei likimainkaan. Ulkopuolisen tunkeutujan toimista sen sijaan voidaan tehdä teonkuvaus, jossa esim. uhrin saamien päävammojen syntykohta voidaan osoittaa sekunnilleen nauhalta. Annelia syyllistävästä näkökulmasta vastaava ei luonnollisesti onnistu, koska Anneli ei koskaan mene takkahuoneeseen iskemään Jukkaa useita kertoja astalolla. Annelin puolustuksen täytyisi tuoda tätä asiaa huomattavasti voimakkaammin esiin kautta linjan.

 10. Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Sitä olen itsekin ihmetellyt, miksi syyttäjältä ei vaadita esitystä siitä, miten tapahtumat ovat hänen näkemyksensä mukaan edenneet. Ja edes jonkinlainen järkeenkäypä selitys, missä olivat tekoväline ja kengät. Mahdoton tehtävähän se on, siitä tässä juuri on kysymys.

  Lisäksi ottaisin selkeästi esille ne mahdottomat seikat, jos oletettaisiin, että Anneli on syyllinen. Kuten esim. särö ulommaisessa ikkunassa, joka ei ole mitenkään voinut syntyä sisäpuolelta käsin. Siitähän on valokuva.

  Sellaiseen verrattuna suorastaan liikuttavia ovat syyttäjän kaukaahaetut ja monimutkaiset oletukset, kuten hiustukko uhrin alla kertomassa riidasta. Keski-ikäisellä naisella jo yleisestikin alkavat hiukset harvenemaan, ja on lukuisia syitä, joiden vuoksi niitä voi lähteä tavallistakin enemmän. Jos nyt sitten pitkähiuksisen, hiuksiaan harjailevan keski-ikäisen naisen sängyn vierestä löytyy tukko hiuksia, ei se minusta murhaoikeudenkäynnissä riitä todisteeksi riidasta, jossa olisi kiskottu hiuksia. Sitä paitsi, ryhtyisikö altavastaaja kiskomaan hyökkääjänsä hiuksia? Miten ja miksi? Eikö pikemmin potkisi, löisi, raapisi, vääntäisi? Missä Annelin vammat?

 11. Erittäin kaunis ja koskettava kirje Annelillta!

  Mitä haluaisin kaikesta tästä pyörityksestä sanoa, että laki on niin kuin se luetaan… pitää hyvin monessa tapauksessa paikkansa. Henk. koht. kokemusten kautta tiedän miten helposti syyttäjillä on tapana saada täysin syytön näyttämään tai vähintäänkin tuntemaan itsensä syylliseksi, jolloin loppujen lopuksi alkaa itsenkin epäillä olevansa syyllinen, kun kaikki heittää härän pyllyä.
  Onko tämä tarkoituksella tehtyä, jotta poliisi ja koko oikeuslaitos pääsee vähemmällä??
  Ken tietää… Niin tai näin, Jukka S. Lahden surman tapauksessa on erittäin vaikea uskoa neljän lapsen äidin pystyvän moiseen tekoon ja vieläpä lasten ollessa paikalla. Eikö olisi ollut loogisempaa hoitaa homma lasten ollessa poissa? Tosiasia on, että syylliseksi pystytään todistamaan lähes kenet tahansa, kun oikein juttua pyöritetään ja väännellään, mutta tuoko se oikeutta? Tuskin… jos oikeutta täällä on enää edes olemassakaan.
  Muuta en voi kuin toivottaa voimia ja jaksamista koko Auerin perheelle. Toivottavasti voitte jonakin päivänä sanoa: loppu hyvin, kaikki hyvin, vaikkei kaikkea menetettyä takaisin voikaan saada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.