KIRJASTO

Syytön, kunnes toisin todistetaan ja ehkä vielä sen jälkeenkin

Entäpä, jos todistetaan toisin, mutta väärin menetelmin, väärin todistuksin ja väärin perustein, ja tuomion saanut henkilö onkin oikeasti syytön. Edelleen moni uskoo, ettei tämä ole mahdollista meillä, muualla maailmassa ehkä, mutta ei Suomessa, ei tänä päivänä.

Väärä tuomio on rangaistuksen kärsimisen lisäksi ahdistava ja nöyryyttävä kokemus. Ihminen, joka on tehnyt rikoksen, voi saada helpotuksen kärsittyään rangaistuksen teoistaan. Hän voi katua tekojaan, antaa anteeksi itselleen ja saada ehkä anteeksi henkilöiltä, joille hän on tehnyt vääryyksiä. Entä sitten syytön, joka on tuomittu rikoksesta? Mitä hän katuu, pyytää anteeksi tai saa anteeksi? Syyttömänä tuomitulle ei ole luvassa muuta kuin kärsimystä kärsimyksen perään.

Väärä tuomio ei vaikuta vain rangaistuun, vaan sillä on hyvin laajoja seuraamuksia kaikille asianosaisille ja koko demokraattiseen yhteiskuntaan. Väärä tuomio vaikuttaa meidän kaikkien luottamukseen valtaakäyttäviä kohtaan ja kokemaamme turvallisuuden tunteeseen.

Entä millaisilla arvoilla kasvaa lapsi, joka tietää, että hänen läheisensä istuu syyttömänä vankilassa? Miten hän ymmärtää tämän? Niin yksinkertainen asia kuin oikein ja väärin toimiminen menettää merkityksensä, jos toimimalla hyvin ja oikein voi olla samat seuraukset kuin toimimalla väärin ja rikollisesti.

Entä lapsi, joka on hyvää tarkoittavan, intomielisen tutkijan painostamana esittänyt väärän syytöksen, jonka perusteella on annettu tuomio? Mitä hän ajattelee lapsena, entä myöhemmin aikuisena?

Miten elää psykologi tai lastensuojelutyöntekijä sen epäilyn kanssa, että onkin tehnyt väärän arvion puoleen tai toiseen? Kestääkö viranomainen sen tiedon kanssa, että on mahdollisesti vienyt toiselta ihmiseltä kaikkein tärkeimmän ja aiheuttanut lapselle turhan hylätyksi tulemisen kokemuksen toimimalla epäpätevin menetelmin ja epäasiallisin perustein?

Kaikkien etu on aineellisen totuuden selvittäminen, joten menetelmät, joilla siihen päästäisiin ovat ensiarvoisia.

Kirjasto-osiossa julkaisen tieteellistä ja tutkittua tietoa, artikkeleita ja muuta materiaalia siitä, miten aineellisen totuuden selvittäminen on mahdollista ja millaisin menetelmin ja miten siinä voidaan epäonnistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.