Mielipidevangit – Prisoner of conscience

uni

Ihmisoikeuksiin kuuluu mielipiteen vapaus. Ihmisillä on oikeus omiin mielipiteisiin ja omiin ajatuksiin. Niitä ei voi keneltäkään riistää – ei edes vapautensa menettäneiltä. Omien mielipiteiden ja ajatusten ilmaiseminen onkin jo aivan toinen juttu. Vaikka mielipiteensä saakin muodostaa täysin vapaasti, ei ihan millaisia mielipiteitä tahansa ole kovin järkevää kertoa julkisesti. Joistakin mielipiteen ilmauksista voi seurata myös sanktioita.

Mielipiteen vapaus on kaksiteräinen miekka. Äkkiä ajateltuna ihmiset voivat muodostaa ja ilmaista mielipiteitään vapaasti. Hiukan aikaa mietittyään huomaan, ettei näin suinkaan ole. Mielipiteen vapaus toteutuu tai on toteutumatta riippuen asiasta tai ihmisestä, jota asia koskee tai joka sen ilmaisee. Toisaalta mielipiteiden ilmaisemiseen vaikuttaa voimakkaasti se, mitä mieltä toiset ihmiset asiasta ovat, miten paljon halutaan miellyttää muita ja kuinka paljon henkilö tarvitsee muiden hyväksyntää.

Ihminen voi olla oman mielipiteensä vanki. Joku on voinut lyödä mielipiteensä jostakin asiasta niin lukkoon, ettei suostu muuttamaan sitä vaikka kaikki todisteet puhuisivat tätä ajatusta vastaan. Ihminen, joka ei ota vastaan mitään sellaista informaatiota, joka sotii hänen omaa valmista mielipidettään vastaan, on pakkomielteinen joko valitsemansa asian tai päämäärän suhteen. Mielipide on selvä, sitä ei sovi sekoittaa tosiasioilla.

Ihminen voi olla mielipidevanki. Jotkut ihmiset voivat joutua vankilaan oman mielipiteenilmaisunsa takia. Kaikkia mielipiteitä ei ole lain mukaan sallittua esittää. Jotkut ihmiset taas voivat joutua vankilaan toisten ihmisten mielipiteiden ja näkemysten takia. Kun rikosasian näyttö – kuten tässä Annun asiassa – perustuu poliisin, syyttäjien, asiantuntijoiden, läheisten tai vähemmän läheisten ihmisten mielipiteisiin ja niiden uskottavuuden arviointiin, joka taas perustuu tuomioistuimessa valtaa käyttävien mielipiteisiin, voi syytetty toisinaan joutua tuomituksi pelkästään toisten ihmisten mielipiteiden vuoksi.

”Never mind the human rihgts”

One thought on “Mielipidevangit – Prisoner of conscience

  1. Anneli voisi nyt pyytää apua lapsiltaan! Anneli ja hänen lapsensa, jokainen heistä tietävät, että rakkaus on kuin roihu, eivät tulvivat vedetkään sitä sammuta. Lopulta rakkaus voittaa kaiken.

    Lapsensa tietävät, että äiti rakastaa heitä aina, oli mitä tahansa! Sitä ei voi viedä heiltä kukaan, joka ilta nukkumaan mennessää he muistavat kyllä äidin. Ja äiti heidät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.